Tudod, mit jelentenek az árucikkeken látható ökocímkék?

Ma ezernyi termék közül választhatunk az üzletekben. Vásárláskor az ár, illetve élelmiszerek esetében az összetevők mellett érdemes arra is figyelni, vajon mennyire környezetbarát az adott termék.

Szerző:
Tóth Judit
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2024. március 8.

Ma ezernyi termék közül választhatunk az üzletekben. Vásárláskor az ár, illetve élelmiszerek esetében az összetevők mellett érdemes arra is figyelni, vajon mennyire környezetbarát az adott termék.

A környezettudatos vásárlók számára a csomagoláson szereplő ökocímkék segíthetnek az eligazodásban. Ma már azonban a zöld címkékből is egyre több van, és nem könnyű eldönteni, hogy melyikben lehet igazán megbízni, és melyik az, amelyik többet ígér, mint amennyit valóban nyújt.

A hazai üzletekben felbukkanó ökocímkék közül mutatunk néhány olyat, amellyel gyakran találkozhatunk, és amelyek hitelességében bízhatunk.

  • Blauer Angel – Kék Angyal

A Blauer Engel (Kék Angyal) az első európai zöld védjegy, amit 1978-ban kezdtek el alkalmazni először Németországban. Ezt a jelölést olyan környezetbarát termékek kaphatják meg, amelyek környezeti vagy egészségvédelmi szempontból egy kedvezőbb alternatívát jelentenek más hasonló termékekkel szemben.

Számos termékcsoporton látható, és mára már több mint 1600 cég 20 ezer terméke vagy szolgáltatása nyerte el a Kék Angyal-jelölést, amely nemcsak a legelső, de az eltelt 46 évnek köszönhetően az egyik legrangosabb környezetvédelmi védjegynek is számít.

A jelölést elnyert termékek és vállalatok között itt tudsz böngészni.

  • Környezetbarát termék védjegy – A magyar ökocímke

A kocsánytalan tölgyet ábrázoló hazai ökocímkét 1997 óta láthatjuk a különböző termékeken, az élelmiszerektől kezdve az elektronikai eszközökön át a tisztítószerekig, de szolgáltatások is megkaphatják. A védjegyet azoknak a termékeknek és szolgáltatásoknak ítélik oda, amelyek versenytársaikhoz képest bizonyíthatóan kisebb környezeti terhelést okoznak.

A védjegyeseket itt, aktuális információkat pedig itt és itt találsz.

  • EU Ecolabel – Az uniós ökocímke

Az 1992 óta létező Európai Uniós ökocímkét az előbbi védjegyhez hasonlóan azok a termékek és szolgáltatások kaphatják meg, amelyek teljes életciklusuk során, vagyis a nyersanyag előállításától kezdve a gyártáson, szállításon, a csomagoláson át a hulladékká válásig bizonyítottan alacsonyabb környezeti terhelést okoznak a piac többi termékével összehasonlítva. Például azért, mert újrahasznosított alapanyagból készültek, energiatakarékosak vagy nincs veszélyesanyag-tartalmuk.

Ha például ilyen jelöléssel ellátott háztartási gépet választunk, az azért is jó nekünk, mert ezek a termékek energiatakarékosak, így ezek használatával spórolhatunk is. Ma már közel 90 ezer uniós termék és szolgáltatás kapta meg az EU Ecolabel jelölést. A termékek katalógusát itt találod.

  • Der Grüne Punkt – Zöld Pont

Talán az egyik leggyakrabban látható jelölés a német eredetű Der Grüne Punkt (Zöld Pont) elnevezésű nemzetközi védjegy, amely a termék csomagolására vonatkozik, és arra utal, hogy annak gyártói vagy forgalmazói gondoskodnak a hulladékká vált csomagolás hasznosításáról.

Ez a gyakorlatban annyit tesz, hogy a gyártó hasznosítási díjat fizet egy koordináló szervezetnek, amely megszervezi a csomagolási hulladék szelektív begyűjtését és hasznosítását. Magyarországon a védjegyet csak az Öko-Pannon Nonprofit Kft. adhatja ki. A Zöld Pontot mára 26 ország használja, összesen 170 országban számít bejegyzett védjegynek, és kb. 460 milliárd terméken találkozhatunk vele.

Részletek: https://www.okopannon.hu/

  • FSC – A felelős erdőgazdálkodást igazoló tanúsítvány

A Felelős Erdőgazdálkodás Tanácsa (Forest Stewardship Council®) által odaítélt FSC tanúsítványt különböző fa-és papírtermékeken láthatjuk. Ennek a nonprofit szervezetnek az a célja, hogy világszerte ösztönözze a felelős erdőgazdálkodást.

Ha ezt a jelölést látjuk például bútorokon, irodaszereken, italos kartondobozokon vagy kiadványokon, például a Turista Magazin első oldalán, akkor az azt jelenti, hogy az adott termék előállításához szükséges fa felelős erdőgazdálkodásból vagy egyéb ellenőrzött forrásokból származik. Vagyis az adott termékhez szükséges fa biztos, hogy nem természetvédelmi területről származik, a fák kitermelésekor odafigyeltek az ott élő más fajokra, és a kitermelt fák helyére újakat telepítettek.

  • MSC – A fenntartható tengeri halászatot igazoló címke

Aki szokott fagyasztott halakat, rántott halfilét vásárolni, az bizonyára, vagy remélhetőleg találkozott már ezzel a címkével. A Tengergazdálkodási Tanács (Marine Stewardship Council) védjegyét azok a halászok használhatják, akik tekintettel vannak a helyi tengeri ökoszisztémára, halakra és más tengeri élőlényekre egyaránt. Nem vesznek részt a tengerek és óceánok kizsákmányolásában, vagyis tartózkodnak a túlhalászástól és olyan módszereket alkalmaznak, amelyekkel nem veszélyeztetik a kihalóban lévő fajokat. A védjegyet olyan éttermek is használhatják, amelyek MSC termékeket vásárolnak.

Cikkajánló