Tudom, mit nézel vasárnap este

Hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogy egy fura fickó mindenfajta biztosítás nélkül ezer métert mászik egy függőleges sziklafalon.

Szerző:
Nógrádi Attila
Fotó:
National Geographic Society
2019. március 13.

Hiszen ki ne lenne kíváncsi arra, hogy egy fura fickó mindenfajta biztosítás nélkül ezer métert mászik egy függőleges sziklafalon.

Aki érdeklődik a hegymászás iránt, biztosan ott fog ülni a tévé előtt vasárnap este 10 órakor, hogy megnézze a National Geographic csatornáján a Free Solo című filmet. Ez a cikk azokat próbálja meggyőzni, akiket egyáltalán nem vagy csak kevésbé érdekel a téma, ugyanis a film premier előtti megtekintése után bátran kijelenthető, hogy érdemes bő másfél órát rászánnunk az életünkből. Ha másért nem, már csak a látvány miatt is, hiszen korunk csúcstechnikájával forgattak a világ egyik legszebb helyén, a kaliforniai Yosemite Nemzeti Parkban, így sziklapornónak is bármikor elmenne, de ennél szerencsére sokkal többről van szó.

 

A film főhőse, Alex Honnold azzal írta be magát a hegymászás történetébe, hogy 2017-ben egyedül mászta meg az El Capitan nevű gigantikus gránittömb mintegy 1000 méteres falát mindenfajta biztosítás nélkül. Ezt és a mászás előzményeit mutatja be a két éven át forgatott Free Solo, amely idén elnyerte a legjobb dokumentumfilmnek járó Oscar-díjat. A film óriási erénye, hogy ügyesen mutatják be az 1985-ben született Honnoldot, aki egy nagyon könnyen megszerethető karakter, és ez később kulcsfontosságú lesz a történet végén, amikor az ember azon kapja magát, hogy izzadó tenyérrel drukkol neki, mintha nem tudná pontosan, mi lesz a vége.

 

 

Persze adódik a kérdés: egy épeszű fickó miért vállal ekkora kockázatot? A válasz ott van a filmben, sok apró részletben elrejtve, amelyekből mindenki maga szűrheti le a tanulságot. Egy pszichológus például remek diagnózist állíthat fel a korán elhunyt, Asperger-szindrómás apuka, a szigorú anyuka és a szeretethiányos gyermekkor hallatán, de kár lenne bármilyen formában is pálcát törni főhősünk felett, mert ő szemmel láthatóan csak egyvalamit szeretne: jól érezni magát. Az persze már az ő baja, hogy ehhez neki irdatlan meredek sziklafalak kellenek, és a legkisebb hiba is tragikus lehet, de hát nem lehet mindenki nemzetközi sakknagymester.

 

Sajnos nálunk nem kerül a mozikba a Free Solo, ami azért kár, mert egész más  egy teniszpályányi vásznon nézni a látványos jeleneteket, de az élmény azért így is garantált lesz. A hazai premier március 17-én, vasárnap 22 órakor lesz a National Geographic csatornáján.

Cikkajánló