Tudtad, hogy a virágok a beporzók kedve szerint választanak színt maguknak?

A virágok finom nektárral, csábító formákkal és illatokkal csábítják magukhoz a beporzókat, és persze a színek erejét is kihasználják, mégpedig nem is akárhogyan.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
2023. március 28.

A virágok finom nektárral, csábító formákkal és illatokkal csábítják magukhoz a beporzókat, és persze a színek erejét is kihasználják, mégpedig nem is akárhogyan.

A Budaörsi-kopárok tavasszal nyíló virágainak szemlézése közben feltűnt nekünk, hogy az apró virágok zöme inkább fehér, a nagyobb virágzatúak pedig főként sárga színben pompáztak. És jórészt ez a két szín dominált, lilás vagy kékes színűek csak a fürtös gyöngyikék, ibolyák és a kökörcsinek voltak.

A szaporodáshoz beporzókat használó virágok mindenféle trükkel próbálják magukhoz csalogatni e hasznos munkát végző állatokat, amelyek jórészt rovarok. A beporzóknak van egy úgynevezett keresőképe, amelyben az is fontos tényező, hogy milyen színt keresnek az élelemért.

Nem lehetett véletlen, hogy most épp a fehér és sárga szín dominált ottjártunkkor, valószínű, hogy ebben az időszakban inkább ezeket a színeket preferáló beporzók szorgoskodtak. Ráadásul nagyon úgy tűnik, hogy a kisebb méretű beporzók keresőképében a fehér szín szerepel, ezért az apróbb virágok zöme ilyen színű volt, a nagyobb beporzókéban pedig a sárga, ezért a nagyobb virágok sárgák voltak.

Tehát igazából nem a rovarok alkalmazkodnak a virágokhoz, hogy mindig más, csábító színekben pompázó virágokat látogatnak meg egy kis nektárért, hanem a virágok tesznek meg mindent azért, hogy minél több beporzó látogassa meg őket, ezért a rovarmegporzású virágok alkalmazkodnak színeikben megporzóik látásához.

Viszont tévedünk, ha azt gondoljuk, hogy a beporzók is olyan színűnek látják a virágokat mint mi. Az ember egészen a vöröstől a sárgán, zöldön és a kéken át az ibolya színig lát. Azonban a rovarok a píros színeket nem látják, ellenben az ultraviola (UV) színtartományt meg igen. Ezért nincs is olyan sok vörös színű virág a természetben.

Akkor a pipacsokra mégis hogyan találnak rá a beporzók? Úgy, hogy a vörös szín mellett ultraviola színben is pompáznak, amit mi nem, de a beporzók nagyon is látnak. Itt meg is nézhetitek hogyan látják a pipacsot.

Sokszor valódi kis leszállópályát mintáznak magukra a virágok a színeket használva, akár ezzel az ultraviola tartományban látható színnel is.

Vezető pontsorokkal, mintákkal jelölik ki az utat a finom nektár felé, ahol természetesen a porzó és a termő is ott van.

De például a sárga színű virágokat sem úgy látják mint mi, például egy varjúhájfaj, számunkra teljesen sárga virág szirmait a rovarok fehérnek, a közepét pedig intenzív lila színűnek látják, amely nagyon vonzó számukra, És miközben erre rászállva jól laknak a nektárból, közben a beporzást is elvégzik. Ide kattintva láthatjátok is ezt a sárga virágú varjúhájfajt, ahogy mi látjuk, és ahogy a rovarok.

És még egy érdekesség: a Bayreuth-i Egyetem vezetésével végzett tanulmány szerint a rovarmegporzású virágoknak csupán 7,5 százaléka kék színű, a szél és a víz általi beporzású virágok között pedig egyáltalán nincs kék. Ez azt jelenti, hogy a kék színt kizárólag a beporzók miatt választották ezek a virágok. Ez a szín egyébként a leginkább vonzó a rovarok számára, a kéket rendkivül élénknek látják.

De akkor vajon miért csak ilyen kevés virág él ezzel a lehetőséggel? A magyarázat szerint azért, mert ezt a kék festékanyagot nagyon nehéz előállítani, ilyen nagy energiájú munkát csak azok a virágok választanak, amelyeknek egyébként is komolyan kell harcolniuk a beporzók figyelméért, mint például a magashegyi réteken, ahol kevés a beporzó, vagy épp a rendkívül fajgazdag területen, ahol sok a vetélytárs virág.

Cikkajánló