A berkenyei vérszilva-fasortól a babócsai nárciszokig

Március közepétől szebbnél szebb virágos helyszínek csábítanak bennünket sétára és kirándulásra. Nagy tavaszi virágkörkép magnóliákkal, vérszilva fákkal és áprilisban látható szépségekkel.

Szerző:
Tóth Judit
2023. március 26.

Március közepétől szebbnél szebb virágos helyszínek csábítanak bennünket sétára és kirándulásra. Nagy tavaszi virágkörkép magnóliákkal, vérszilva fákkal és áprilisban látható szépségekkel.

  • Rózsaszínben pompáznak a híres vérszilva-fasorok

A Börzsöny délkeleti szegletében megbújó Berkenye, a Balaton-felvidéki Paloznak vagy a Mátra lábánál fekvő Gyöngyöstarján mesés szépségű vérszilvafáiról készült fotók minden évben felbukkannak a közösségi oldalakon. Nem véletlen, hisz a rózsaszín koronájú fák tényleg gyönyörű látványt nyújtanak.

A hatszáz lelket számláló kedves kis faluban, Berkenyén mi is jártunk a vérszilvafák virágzásának idején. A 2010-es évek közepén, az út két oldalára ültetett fasor lenyűgöző virágba borulása az elmúlt évek során országos hírnévre tett szert a kirándulók és fotósok körében. De épp így van ezzel Gyöngyöstarján és Paloznak is.

  • Most tündökölnek a szegedi magnóliák

Szeged főterén, a Széchenyi téren is kinyíltak már a liliomfák, amelyek épp úgy hozzátartoznak a térhez, mint a fő sétányt határoló platánok.

A magnóliák nemcsak szépek, de nagyon különös növények is. A liliomfafélék ugyanis a legősibb zárvatermők, számos ősi sajátossággal rendelkeznek, például a virág felépítésében. A liliomfaféléknek 200 faja van, ezek főleg a trópusi, szubtrópusi területeken elterjedtek. Dél- és Kelet-Ázsiában, Észak-Amerika atlanti partvidékén, Dél-Amerika északi partvidékén élnek.

Budapesten, is virágba borultak már a híres mátyásföldi magnóliák, amelyekről itt írtunk korábban.

  • Tulipános kert Kőröshegyen

A Balaton déli partjának legnagyobb virágoskertje a Balatonföldvár közelében fekvő Kőröshegyen van. Igen-igen, a Kőröshegyi Levendulásban járunk, ahol a levendulák mellett egyre nagyobb szerepet kapnak a tulipánok és a nárciszok is.

És ahogy minden évben van levendulaszüret, úgy a tavaszi virágokból is szedhetünk magunknak, és persze fotózhatjuk is azokat, hisz ezernyi gyönyörű tulipán és nárcisz látványát muszáj megörökíteni.

Idén a tulipánszüret április 13-tól 23-ig tart, az eseményről itt találtok információkat.

  • Ha április, akkor cseresznyevirágzás

A budapesti cseresznyevirágzás minden áprilisban sokakat vonz a várba, a füvészkertbe és számos más helyszínre, de japáncseresznyék szépségében több vidéki városban is gyönyörködhetünk.

A japáncseresznyefák rózsaszín virágkoronái áprilisban mintha alagutat formálnának a pécsi köztemető egyik sétányán. Egerben, a Szent József parkban láthatjuk a rózsaszín virágú cseresznyefákat, de tavasszal Zalakaros legnagyobb látványossága is a település virágzó díszcseresznye fasora.


A Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében található Nagykörű egyik legszebb és legfontosabb eseménye szintén a cseresznyevirágzás. Itt azonban nem díszcseresznyék vannak, hanem „igaziak”, amelyekből nyár elején ropogós cseresznyét lehet majd szüretelni.

Áprilisban a falu tele van virágzó cseresznyefákkal. A templomkertben található Magyarország legnagyobb, több mint száz fajtát felsorakoztató cseresznyegyűjteménye, mely génbankként is szolgál, de a település utcáin és kertjeiben is sok-sok cseresznye- és meggyfa nő. Minden év áprilisában Cseresznyevirág ünnepet is rendeznek, amelynek időpontja idén április 23-a lesz.

  • Április végén virágba borul a babócsai nárciszmező

Április végén virágzik az ország leghíresebb nárciszos kertje Somogyban. A Babócsai Basa-kert a legenda szerint onnan kapta a nevét, hogy a török hódoltság idején egy basa ültettette azt be a háremhölgyei számára.

A védett csillagos nárcisz hegyi kaszálóréteken, kiszáradó lápréteken, üde erdei tisztásokon él. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság által védetté nyilvánított mező különlegessége a csillagos nárcisz, amely tömegesen április végén, május elején virágzik

A védett csillagos nárcisz (Narcissus stellaris) az elmúlt évszázadok során sajnos itt keveredett, hibridizálódott a közönséges fehér nárcisszal, és a részaránya mostanra kb. 15%-ra csökkent

Cikkajánló