Tudtad, hogy van egy kilátó, amiről lecsúszdázhatsz?

Ha kigyönyörködted magad a 100 méteres építmény kilátóteraszairól, némi bátorsággal akár 20 másodperc alatt is lejuthatsz az aljába.

Szöveg és fotó:
Fotó:
Pyramidenkogel Facebook (Kiemelt kép)
2023. augusztus 1.

Ha kigyönyörködted magad a 100 méteres építmény kilátóteraszairól, némi bátorsággal akár 20 másodperc alatt is lejuthatsz az aljába.

Ausztriában, azon belül is Karintiában, a Wörthi-tó déli oldalán áll a képeken látható egészen elképesztő formájú kilátó, amely élőben még szürreálisabb a méretei és építészeti megoldásai miatt. Kezdjük a méreteivel: egy átlagos fából készül kilátónál lényegesen nagyobb, így amikor először megpillantja az ember ezt a monstrumot, önkéntelenül is elképed, hogy micsoda mérnöki bravúr volt felhúzni a 851 méteres Pyramidenkogel nevű hegy tetejére.

100 méteres magasságával ez a világ legnagyobb fából készült kilátója, szerkezetét 16 darab, elliptikusan elrendezett vörösfenyő támaszték adja, amelyeket 80 acélmerevítő köt össze. Ez a szerkezet 67 méter magas, erre épül a „kilátófej”, amely három nyitott és egy üvegezett kilátóterasznak, valamint egy Sky Box nevű étteremnek ad helyet, míg a legfelső toronyban a gépészet és számos antenna található.

A legmagasabban lévő kilátóteraszról közel 71 méterről nézhetünk körbe, és nem túlzás azt állítani, hogy Karintia legszebb panorámájában lehet részünk. Alattunk a hosszúkás Wörthi-tó csillog, körülöttünk pedig az Alpok csúcsai kelletik magukat, amelyeket információs táblák segítenek beazonosítani.

Az edzettebbek gyalog is felmehetnek a kilátóteraszokra amihez 441 lépcsőt kell megmászni, míg a leggyorsabb megoldás az üveg burkolatú panorámalift. A kilátó egyik különlegessége, hogy 52 méteres magasságból egy fedett, 120 méter hosszú acélcsúszda segítségével le is szánkázhatunk az aljába, ami plusz 5 euróba kerül az amúgy sem olcsó, 16 eurós belépőjegyen felül. Ettől függetlenül minden eurócentet megér a mintegy 20 másodpercig tartó élmény, ami kicsit olyan, mintha egy zuhanó centrifugába estünk volna bele. Mivel akár 25 km/órás tempóra is gyorsulhatunk az acél csőben, egy könyökvédőt és egy filcből készült kis szánkót is kapunk a mutatvány biztonságos kivitelezéséhez. A kijáratnál egy méretes ajándékbolton kell még átverekednünk magunkat, de a torony mellett jó pár kávézó, büfé és komplett játszótér gondoskodik arról, hogy minél több időt ott töltsünk.

További információt és képeket a Pyramidenkogel kilátó honlapján találhatunk.



Cikkajánló