Tudtad, mi köze van a rómaiaknak a bakonyi Római fürdőhöz?

A Keleti-Bakony egyik legszebb helyének tartják a Bakonynána közelében található Római fürdő néven ismert vízesést. De vajon tényleg fürödtek ott a rómaiak?

Szerző:
Turista Magazin
2023. január 18.

A Keleti-Bakony egyik legszebb helyének tartják a Bakonynána közelében található Római fürdő néven ismert vízesést. De vajon tényleg fürödtek ott a rómaiak?

Hivatalosan az égvilágon semmi köze a Római fürdőnek a rómaiakhoz. Vagy legalábbis azt, hogy bármi összefüggés lenne a vízesés elnevezésének a hódítókhoz, eddig tudományosan nem sikerült igazolni. Járhattak volna ugyan erre a rómaiak, de valószínűleg nem jártak, és semmi bizonyíték nincs arra, hogy lubickoltak volna a Gaja patakban (habár azt is megtehették volna). Sőt, arról sem tanúskodnak történelmi iratok, régészeti leltek, hogy valaha itt fürdő működött volna.

Szóval próbáljuk meg elfogadni, hogy egyszerűen valakik valamilyen okból így nevezték el a Gaja patak sziklák közé préselt vízesését. És érdemes azzal a ténnyel is megbarátkozni, hogy nem ebből a cikkből fog kiderülni, miért hívják Római fürdőnek a Gaja-szurdokbeli vízesést. Viszont tényleg csodaszép hely, és télen is parádés látványt nyújt. Az Országos Kéktúráról egy rövid kitérővel elérhető. Megéri felkeresni, ha Zirc környékén jártok.

Megközelítés

Tömegközlekedéssel:

Bakonynánára Zircről indulnak buszok, Bakonynána Petőfi Sándor utca megállónál érdemes leszállni a buszról, ahonnan induljunk dél felé a K+ jelzésen, melyet a Kéktúra csatlakozásáig kell követnünk. Innen kövessük a K jelzést bal felé! Ahol egy pihenőnél jobbra kiágazik a KΩ jelű ösvény, ez vezet le a szurdokba (2,9 km).

Autóval Bakonynánáig, ahol a község főutcájának déli végén, az erdőszélen kis placcot találunk, itt ingyenesen parkolhatunk. A vízeséshez vezető túra is innen indul. De elhajthatunk a Prém malomig is, amely előtt szintén lehetőségünk van parkolni, innen 900 méter könnyű séta a szurdok.

Cikkajánló