Tulipánvirágzás és tematikus élményséták a vácrátóti arborétumban

Májustól vadiúj, vezetett sétákon kukkanthatsz be az arborétum gazdag növényvilágának kulisszatitkaiba.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Vácrátóti Arborétum
Forrás:
Ökológiai Kutatóközpont
2021. május 3.

Májustól vadiúj, vezetett sétákon kukkanthatsz be az arborétum gazdag növényvilágának kulisszatitkaiba.

A kertben több mint 12 ezer faj és változat található, így nem csoda, hogy számos lehetőség kínálkozik tematikus sétára, ami már csak azért is kapóra jöhet a látogatóknak, mert egyvégtében szinte lehetetlen bejárni az arborétumot. Legközelebb, május 8-án a tulipánoké lesz a főszerep: megismerhetjük a növény kultúrtörténetét, és megtudhatjuk, milyen átalakuláson ment át az ember nemesítő tevékenységének köszönhetően.

A „Színes séta” lényege, hogy felhívják a figyelmet arra, hogy a veszélyeztetett helyzetben lévő beporzó rovarok számára mennyire fontos a virágok színe. Lesz bambusz tematikájú vezetés is, egy másik séta a Biblia növényeit vonultatja fel, a kerttörténeti túrák pedig az arborétumot, mint romantikus tájképi kertet mutatják be. Az élménysétákról bővebben ide kattintva olvashatsz (a dátumokat is itt találod).

„Aki egyszer is a témájában elmélyült, széles tudású művészettörténésszel sétált végig egy múzeumi kiállításon, vagy vett részt egy szakmáját szenvedélyesen művelő építész vezette városnéző túrán, az tudja mennyivel többet lát az ember, ha „bevilágítják” a témát – mondja Fráter Erzsébet, a Nemzeti Botanikus Kert kurátora, az élményséták egyik vezetője, a napjainkban egyre divatosabb „városi séták” nagy rajongója. „Rendkívül fontos, hogy megszerettessük az emberekkel a növényeket, lehetőleg minél fiatalabb korban, mert azt védjük, amit ismerünk és szeretünk. A dolognak nagyobb a tétje, mint gondolnánk, ugyanis a Föld válságára adott egyéni válaszok és az erre épülő viselkedés, a szívben dőlnek el!” – vallja.

A változatos témákban indított élménysétákat a kert kurátorai vezetik, akik szenvedélyesen szeretik hivatásukat, a kertet és a növényeket, és a felfedezés örömét szeretnék másokkal is megosztani.

Cikkajánló