Túrabakancsok - Útmutató és körkép

Potenciális "társ" vagy sokat szidott "kínzóeszköz"?

Szerző:
Beszédes Zsolt (fjallraven.hu)
2013. augusztus 27.

Potenciális "társ" vagy sokat szidott "kínzóeszköz"?

Amikor egy túrázó bakancsválasztás előtt áll, néhány fontos dolgot azért már korábban el kell döntenie. Majd 11 évig dolgoztam túraboltban, ezért számtalan emberrel találkoztam, akik ilyen-olyan indíttatásból szerettek volna egy komolyabb lábbelit vásárolni. Sokszor viszont hiányoztak a konkrétumok. Most ezeket próbáltuk összeszedni, hogy segítsünk a választásban.

Az első szabály, amelyet próbáljunk betartani: nem lehet bakancsot választani az utolsó pillanatban! Nyakunkba kell venni a várost, és boltról boltra kell járnunk. Minden cipőt fel kell próbálni, az olcsótól a drágáig, a bőrbélésestől a Gore-Tex membránosig. A leghitelesebb szakértőnk maga a lábunk. Sokszor már az első pillanatban érezzük, hogy potenciális „társsal” vagy sokat szidott „kínzóeszközzel” van-e dolgunk.

A túrázók többsége természetesen saját tapasztalatokon edződött, tehát ha egy ilyen sokat próbált kollégától kérünk tanácsot, rosszul azért nem járhatunk.

Amikor magam álltam a pult mögött, a hitelesség megtartása mellett is nehéz volt úgy tanácsot adni, hogy az illetőnek eszébe se jusson, hogy éppen valamire rá akarom beszélni. Sajnos ezt a távolságtartást nehéz megőrizni. Azért tegyünk egy próbát!

Bárki számára, aki szeretne egy, a saját céljainak megfelelő túracipőt, az első és legfontosabb dolog az idő. Erre céloztam, amikor a bakancspróbákról írtam. Még mielőtt elindulunk, néhány dolgot azért tisztáznunk kell.

Az első eldöntendő kérdés
Milyen felhasználási területen koptatnánk lábbelinket?
Alpesi körülmények között jégmászásra, gleccserjárásra, alpesi túrákra, normál ösvényen vagy vasalt utakhoz (ún. Klettersteig-túrákra), hazai középhegységi túrákhoz, esetleg teljesítménytúrákra, netán könnyed hétvégi gyalogláshoz, kutyasétáltatáshoz?

Második eldöntendő kérdés
Sima bőr vagy Gore-Tex?
Mindegyik béléstípusnak megvan az előnye, illetve a hátránya. A bőrbélés természetes anyagú, nem úgy, mint a Gore-Tex membrános, amelynek bélése műszálas. Sokaknál már ez meghatározza, hogy melyik lehetőséget is választják. Sok túrázó ugyanis már a műszál említésétől izzadni kezd.

Jómagam egy általánosnak vélt különbséget szoktam kiemelni. A bőr tartósabb és könnyebben javítható, ha kikopik pl. a sarokrésznél. A Gore-Tex bélésű lábbelik jobban szellőznek, amíg újak, a Gore-Tex garanciájának köszönhetően pedig vízállóak. Ugyanakkor ha zsíros alapú szerekkel vannak/voltak kezelve, sajnos veszítenek a szellőzési hatékonyságukból. Tehát amennyiben bőrbélést választunk, akkor egy tartósabb, ám beázás ellen többször kezelendő lábbelit választunk, ha Gore-Tex bélésűt, akkor ugyan a vízállósággal nem lesz bajunk, de egy idő után - függetlenül attól, hogy milyen összetételű zoknival használjuk - lábunk hajlamosabb lesz a befülledésre.

De miért is fülled be a lábunk egy lélegző cipőben? Mert minden bőrt kívülről zsíros bázisú szerrel is kell kezelni, hogy a bőr rugalmasságát hosszabb ideig megőrizze, és ezen kezelés sajnos rontja a szellőzést.

Tehát kitaláltuk, hogy milyen felhasználásra és milyen béléssel válasszunk cipőt. Már csak azt kell kifundálni, hogy többnyire hol fogjuk használni?

Különböző stílusú mászásokhoz, kirándulásokhoz minden gyártó egy egyezményes rendbe foglalja a lábbeliket. 

 

 

Alpin vagy D kategória
Kép
Automata hágóvas használatára alkalmas magashegyi cipők gleccser-, illetve jégmászásra. Alaktartó, kiváló lépésbiztonságot nyújtó, keményebb talpú bakancsok.
 

  

 

Rock vagy C, C/B kategória
Kép
Technikai alpin típusú túracipők kombinált mászásokhoz (például Klettersteig).
 

  

 

Trek vagy B kategória
Kép
Klasszikus, kényelmes túracipők, nehezebb hátizsákos, hosszú távú túrákra. Formáját, alakját, talpkeménységét megőrző, szilárd tartású trekking- és kirándulócipők.
 

  

 

Trek Light vagy A/B kategória
Kép
Nagyon könnyű felépítésű lábbelik klasszikus kirándulásokhoz, ösvényekre.
 

  

 

TRAIL vagy A kategória

Kép
Kiránduláshoz, könnyű sétához, utazáshoz alkalmas, rendszerint félmagas szárú cipők. Rendkívül puha és rugalmas felépítésű, könnyű túralábbelik. Nem ritkák a terepfutásra kifejlesztett, könnyített modellek sem.
 


Ezek a kategóriák nem kőbe vésett törvények. Előzetesen segítenek a választásban, de nem feltétlenül irányadóak. A cipőpróbák igen sokat segítenek. Próbálni csak túrazokniban ajánlott. Mindig teljesen befűzött cipőt próbálj. Ha mód van rá, nagyjából 15-20 percet tölts el a választott modellben. Egy „ülőpróba” nem elégséges, mivel a lábat nem éri terhelés. Járás közben figyelj a lábujjaid elhelyezkedésére, ugyanis nem szabad elérniük a cipő orrát.

Speciális, ún. körkötött zokni viselésével a cipő komfortérzete jelentős mértékben növelhető. Léteznek már olyan összetételű zoknik, amelyek fölveszik, illetve felszínükre vezetik a láb nedvességét, ezáltal biztosítják a láb száraz érzetét.

 

A BAKANCSOK ÁPOLÁSÁRÓL, A LÉPÉSTECHNIKÁRÓL ÉS A HAZAI KIEMELT KÍNÁLATRÓL BŐVEBBEN OLVASHATNAK 2013. AUGUSZTUSI SZÁMUNKBAN.

Cikkajánló