Túraajánlat

Túrák az örök tavasz szigetén - Madeira

Ha csak a hasadat akarod süttetni a tengerparton, akkor ez nem a te szigeted. Amennyiben a látványos, hegyvidéki gyalogtúrák, a lélegzetelállítóan kanyargó, keskeny ösvények embere vagy, Madeira a te világod.

Szerző:
Kovács Attila
Fotó:
Kovács Attila
2016. február 7.

Ha csak a hasadat akarod süttetni a tengerparton, akkor ez nem a te szigeted. Amennyiben a látványos, hegyvidéki gyalogtúrák, a lélegzetelállítóan kanyargó, keskeny ösvények embere vagy, Madeira a te világod.

A Portugáliához tartozó vulkáni eredetű sziget, Madeira egy békés és folyamatosan virágzó, vadregényes földdarab az Atlanti-óceánon, Lisszabontól körülbelül ezer kilométerre. A vulkáni tevékenység jelei azonban lépten-nyomon felfedezhetők hegyvidékein és magas partjain: egykori lávafolyások, tufából és andezitből álló fennsíkok és meredek hegyoldalak jellemzik. Európa legszebb és legkülönlegesebb túraútvonalai közül több is itt, az örök tavasz szigetén található.

 


Traccsparti és kávé a teraszon

Már a landolás is életre szóló élményt nyújt a fővárostól, Funchaltól 14 km-re fekvő nemzetközi repülőtéren: ahhoz, hogy a nagy gépek leszállhassanak, ki kellett bővíteni a kifutópályát, ami azt jelenti, hogy az aszfaltcsík az óceán felett, a betonlábakon álló talapzaton folytatódik. Kicsit olyan érzése lehet a pilótáknak, mintha egy anyahajóra kellene leszállniuk, miközben egy utasszállító repülőgépet vezetnek. A hangulatos fővárosban parkok, meredek utcák, hófehér épületek fogadják a látogatókat, amelyeket fekete vulkáni kővel díszített homlokzatok varázsolnak egyedivé. A Zona Velha (az óváros bohém negyede), a kikötő és a főtér nagyon békés hely délutánonként. A helyiek a kávézók és az éttermek teraszain üldögélve beszélik meg a halászok és kedvenc focicsapatok aktuális eredményeit.

Bódító kerti séták trópusi környezetben


A sziget fővárosának magyar vonatkozása is van: a Funchallal egybeépült településen, Montében élt száműzetésben IV. Károly utolsó magyar király és osztrák császár, akit 2004-ben boldoggá avattak. A központban található Miasszonyunk templomába te is elzarándokolhatsz az uralkodó síremlékéhez. Az épület elől lenyűgöző panoráma nyílik Funchalra és az óceánra.

 

 

Ne hagyd ki a programodból az egyedülálló növénytani értéket képviselő Jardim de Monte Palace-t (Trópusi kert) és a híres Jardim Botanicót (Botanikus kert) se, ami akár kiindulópontja is lehet a sziget egyik nevezetes túrájának: az ösvény egy levada mentén vezet a 700 m magasan fekvő Camacha falu felé.

Fedezd fel a levadákat!

 

 
A levadák még abból az időből származnak, amikor Madeira cukornádtermelő nagyhatalom volt. A vízigényes haszonnövényt a 15. században telepítették be a szigetre, az ültetvényeket a part menti hegyoldalakban kialakított teraszokon művelték. A sziget központi részében lehulló csapadékot csak különleges vízvezetékrendszerrel tudták feljuttatni a cukornádföldekre - ezeket a csatornákat hívják levadáknak. Ezek mintegy 1400 km-en keresztül tekeregnek az apró szigeten. A rabszolgák áldozatos munkájával épült hálózat mellett ösvények futnak, amelyeket ma kalandvágyó turisták használnak. A madeirai vegetáció olyan sűrű és a hegyek annyira meredekek, hogy a kirándulóknak máshogy esélyük se lenne eljutni azokra az eldugott helyekre, amelyeket a levadák mentén túrázva könnyűszerrel meg lehet közelíteni. A különleges túraútvonalak hatalmas cirkuszvölgyeken (félkör alakú völgy, amelyet magashegyi gleccser hozott létre) és buja erdőkön át vezetnek a magasból aláhulló vízesésekhez és a gyönyörű kilátást nyújtó magaslati pontokhoz.

 

  

Drámai élmény a szurdok felett

A levadák mellett a sziget fő látnivalója a Pico Ruivo, Madeira legmagasabb, 1862 méteres csúcsa, ahonnan tiszta időben az egész partvonalat látni. Könnyű és jól karbantartott ösvényen érheted el a csúcsot akár a szomszédos Pico do Areeiroról - ami a sziget harmadik legmagasabb hegye -, de autóval és busszal is megközelítheted. Mindkét magaslatról páratlan panoráma nyílik az alattad tátongó mély völgyekre, ahol zöldellő erdők és vöröses vulkáni sziklák idézik fel egy elveszett világ hangulatát. Amikor felhők úsznak be az óceán felől a két szurdokba, az eléd táruló kép még drámaibb hatást kelt. Madeira másik különleges része a Szent Lőrinc-félsziget, amely eltér a virágokkal borított, erdős hegyvidéktől. Itt is remek túrát tehetsz, de indulás előtt jól tankolj fel ivóvízzel, mert a félsivatagos félszigeten nincs vízvételi lehetőség. Cserébe olyan különleges látványban lehet részed, amellyel talán Izland vagy Új-Zéland versenyezhet.

 


 
Az örökké virágzó, vadregényes sziget a túrázók álma. Akár két hétig is eltarthat, amíg egyenként felfedezed Madeira legszebb és leglátványosabb levadatúráit és lenyűgöző tájait. A sziget nem csak a kiváló fűszeres borok, különleges tengeri halakból készült ínycsiklandó ételek hazája, hanem a túrázás szerelmesei számára is életre szóló élményeket tartogat.

 

  

Erre figyelj, ha Madeirán túrázol!
Mindig tájékozódj a bejárni kívánt levada állapotáról, mert a vulkáni kőzet gyakran leomlik a völgybe földcsuszamláskor, ilyenkor lezárják az adott túraútvonalat. A túrákra vigyél fejlámpát, mert vannak olyan útvonalak, amelyek alagútban vezetnek. Gondoskodj arról, hogy a ruházatod vízálló legyen, és védd a fényképezőgépet is, mert gyakoriak a váratlan esők, és számos helyen találkozhatsz vízeséssel.
 

A cikk megjelent a Turista Magazin 2015 májusi számában.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gleccserkorona a menedékházak felett - a Ziller-völgyi-Alpok

Téli kalandok a Dolomitokban


 

Cikkajánló