Túralehetőségek a Mátra északi oldalán

A Mátrától északra eső dombvidék szép fekvésű tava és panorámás dombhátai eddig „lemaradtak a turistatérképekről". Azonban tavaly óta gazdagon kiépített, kilátókkal, pihenőhelyekkel és információs táblákkal felszerelt turistaútvonalak hálózzák be a terepet.

Szerző:
Dömsödi Áron
Fotó:
Lánczi Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2024. február 11.

A Mátrától északra eső dombvidék szép fekvésű tava és panorámás dombhátai eddig „lemaradtak a turistatérképekről". Azonban tavaly óta gazdagon kiépített, kilátókkal, pihenőhelyekkel és információs táblákkal felszerelt turistaútvonalak hálózzák be a terepet.

Egy ismeretlen vidék

Míg a Mátra népszerű célpont a túrázók körében, a hegységtől északra eső hegy- és dombvidékre alig-alig téved valaki, itt a turistaút-hálózat is jóval ritkább, mint a hegységben, vagy a területtől északra fekvő Karancs–Medves-vidéken.

Pedig a magasabb hegykeret miatt a Mátrától északra hullámzó dombvidékről egyedi és izgalmas panorámák nyílnak: mindenhonnan a Mátra falszerű, hosszú és magas vonulata látszik, de a Karancs jellegzetes körvonala vagy a Vajdavár-vidék és a Bükk tömbje is gyakori látvány a dombokról.

A Mátralába kellemes túraterep, nem kínoz meg hosszú, meredek emelkedőkkel,

tele van fenyvesfoltokkal és elegyes erdőkkel, de még egy szép fekvésű, jókora víztározót is tartogat.

A Búzás-völgyi-tó eddig ismeretlen volt a túrázók körében, 2023-ban azonban turistaút-hálózatot alakítottak ki körülötte a Magyar Természetjáró Szövetség közreműködésével. A jelzéseket az MTSZ szakmai iránymutatása alapján a Kaptárkő Egyesület festette, a Fehér-kői-kilátót ugyanaz a cég építette, amelyik a Bölcső-hegyi kilátót is jegyzi, a projekt megvalósításában pedig a helyi önkormányzatok is részt vettek. A jelzett ösvényeket informatív táblákkal, pihenőhelyekkel, néhol kilátókkal színesítették, azaz komplex szemléletű fejlesztés történt. (Aminek egy turistaút is áldozatul esett: a rom balesetveszélyes állapota miatt a Kanázsvárba vezető jelzett turistaút a közeljövőben megszűnik.)

A Parádfürdő, Recsk, Sirok, Bükkszék, Terpes, Szajla, Kisfüzes és Mátraderecske felfűzésével kialakított úthálózat kisebb kirándulások és hosszabb túrák megtervezésére egyaránt alkalmas. A kellemes fekvésű víztározó körül sétálni, és közben felkapaszkodni egy kilátásért a szomszédos dombra éppúgy lehetséges, mint átszelni a teljes dombvidéket a tó érintésével és kilátók meglátogatásával Parádfürdőtől Bükkszékig. A túrák közben nagyjából mindent megtudhatunk a térség tájhasználatáról, geológiájáról és élővilágáról az igényes, sok pontra kihelyezett táblákról.

A Barka rendezvényporta

Kisfüzesen a Mátra északi kapujának szánt látogatóközpont épült: a Barka rendezvényporta főként lovas sportokra specializálódott, és szálláslehetőséget kínál nagyobb csoportoknak is, mellette interaktív táblákkal felszerelt tanösvény vezet fel a panorámás dombtetőre. A rendezvényporta már működik, de a turistautak mellé tervezett építmények némelyike csupán mostanában készül el.

Új túralehetőségek

A Természetjáró.hu-n és a Természetjáró appban öt különböző nehézségű és karakterű túrán mutatjuk be a természetjárók előtt is „megnyitott” terepet, annak minden attrakciójával együtt. Ezeket az útvonalakat azoknak ajánljuk, akik még nem jártak a Mátrától északra eső dombságban, de szeretik a mozaikos tájszerkezetű, panorámákban dúskáló lankavidékeket.

Elsősorban az ország legmagasabb hegytömbjeire nyíló panorámák miatt érdemes errefelé túrázni,

de nem mellékes az sem, hogy a térségben csekély a turistaforgalom, tömegre nem kell számítani. Autóval és tömegközlekedéssel egyaránt jól elérhetők az útvonalak, a túrák kezdő- és végpontjai között biztosított a kényelmes közlekedés.

Mutatunk öt érdekes látnivalót, és hozzájuk kapcsolva öt túrát a Mátralába dombvidékéről, a Természetjáró kínálatából.

1. A Búzás-völgyi-tó körül

Kétségkívül a hosszúkás, dombok közé szorult víztározó a térség legvonzóbb túracélpontja. Fekvését a parton található pihenőhelyekről és a tó körül futó kavicsos útról is kiélvezhetjük. Egy Recskről induló és ott végződő túra során a tó partjáról és a környező dombokról egyaránt megcsodálhatjuk a Mátrára nyíló panorámát, de rövid kitérővel felkapaszkodhatunk egy kilátópontra is, ahonnan rápillanthatunk a tóra, valamint a Mátra és a Vajdavár-vidék hegyeire. A könnyű, félnapos kirándulás egész napossá is válhat, ha hosszabban időzünk a parton.

2. Borókás dombokon a Tarna mentén

A Tarna menti dombokon tehetjük a térség legszebb túráját. Az egykori legeltetés nyomait magán viselő dombhát

borókabokros rétjein alhavasi hangulatú tájképben gyönyörködhetünk,

amit a Mátra hatalmas tömbjeinek látványa koronáz. A bemutatott túra Sirok vára alól indulva vezet végig e dombsoron, majd Bükkszék fürdőjét is felfűzi, végül Terpesen végződik. Erről az útvonalról a legszebb a palócföldi domb- és hegyvidék látványa, és mindezért nem is kell nagyon megdolgozni: a túra rövid, kevés szintemelkedést tartalmaz, a tágas panorámák miatt mégsem érdemes végigrohanni rajta.

3. A Mátra hátsó kertjében

A Búzás-völgyi-tótól északra eső dombokat alig járja túrázó, pedig a fenyvesekkel foltozott, amúgy is színes erdőkép itt máig használt, szép fekvésű legelőkkel vegyül. A víztározó partján is végigsétálhatunk, és

a környező hegységek mindegyikét láthatjuk, ha végigjárjuk az öt ajánlott túra leghosszabbikát.

Amit ennélfogva olyan túrázóknak ajánlunk, akik sportos kihívást, egész napos programot keresnek a térségben. Kisfüzesen érdemes körülnézni a Barka Rendezvényportán, és felkapaszkodni a központ melletti, tanösvénnyel ellátott dombra is. Az útvonal több pontján pihenőhelyeket építettek.

4. A palócföldi dombvidék vulkáni múltja

Recsk mellett a 19. században hazánk legnagyobb rézérctelepét találták meg, amit később később el is kezdtek kitermelni. Az ország egyetlen mofettája, valamint több csevice is itt működik – azaz a Mátra vulkáni múltjának lenyomatait is felfedezhetjük egy kilátóval és várrommal tarkított túrán, ha körbejárjuk Mátraderecske környékét. Több kilátó, fedett és kényelmes pihenőhely, no meg a Kanázsvár furcsa torzója teszik érdekessé a közepes hosszúságú, de könnyű túrát, amelyből természetesen nem hiányzik a mátrai panoráma és néhány tágas legelő látványa sem.

5. A Mátra legkeletibb bástyája

A Darnó hegy a Mátra vonulatának a Tarnán túlra „szakadt”, egyben legöregebb tagja. Az alacsony, szigetszerű hegytömbön már az észak felé, a Vajdavár-vidékre nyíló panorámák dominálnak, de van itt tőzegláp és a Búzás-völgyi-tóra tekintő kilátás is. Ezeket egy útvonalra felfűzve a víztározó gátján is végigsétálhatunk, miközben Recskről Sirokra gyalogolunk. E „földtörténeti aggastyán” felfedezése viszonylag rövid és könnyű túrán lehetséges, és azoknak ajánlott, akik rövid időt szánnának rá, hogy felfedezzék a Mátrától északra eső dombság hangulatát.


Cikkajánló