Új denevérfaj jelent meg a Szigetközben

Már sejtették, hogy megtelepedett, de eddig még nem került kézre tavi denevér a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, egészen mostanáig.

Szerző:
TM
Fotó:
Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság
2020. augusztus 4.

Már sejtették, hogy megtelepedett, de eddig még nem került kézre tavi denevér a Fertő-Hanság Nemzeti Park területén, egészen mostanáig.

A korábbi évek akusztikai felmérései alapján már sejteni lehetett, hogy a Szigetköz fokozottan védett tavi denevéreknek adhat otthont, ám ez csak most bizonyosodott be. Múlt héten több helyszínen is sikerült hálóval megfogni a denevérfaj egyedeit, köztük nőstényeket is, így joggal feltételezhető, hogy szaporodó kolóniák is élnek a területen – adja hírül a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság a Facebook-oldalán.

A tavi denevér Natura 2000 jelölőfaj. Leginkább Kelet-Európában fordul elő. Magyarországon 1987-ben regisztráltak egy 3-4000 egyedből álló kolóniát a Három-kúti-barlangban (Bükki Nemzeti Park). A tavi denevér háta sötétebb, mint az alsó fele, alsó combja és bőrvitorlája csupasz, a fülfedője kicsi. Vízek közelében szeret lakni, gyorsan repül és fordul, a víz felszínéről is könnyen felszedi a rovarokat. Szúnyogokat, tegzeseket, kérészeket, éjjeli lepkéket eszik. Téli álmat barlangokban, magányosan alszik. Fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 000 Ft.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Facebook, Wikipédia

Cikkajánló