Megújult barlangok várnak a Duna–Ipoly Nemzeti Parkban

Több barlangot helyreállítottak és megújítottak a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság európai uniós támogatás segítségével valósította meg a nagyszabású projektet.

Szerző:
TM
Fotó:
Gulyás Attila (Kiemelt kép)
2020. július 24.

Több barlangot helyreállítottak és megújítottak a Budai-hegységben, a Pilisben és a Börzsönyben. A Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság európai uniós támogatás segítségével valósította meg a nagyszabású projektet.

A projekt egyik fő célja volt a két, fokozottan védett idegenforgalmi barlang, a Pál-völgyi- és a Szemlő-hegyi-barlangok világítási berendezésének korszerűsítése. A fejlesztés eredményeként a Pál-völgyi-barlang kőfejtőjében felújították a 20 éve létesült, elkorhadt védőkorlátokat, támfalakat. Az ide látogató gyerekek részére barlangi játszótér is épült. Kerítéssel látták el továbbá a barlang felszínét, és az illegálisan lerakott hulladékokat elszállíttatták.

A Szemlő-hegyi-barlang fogadóépületében megújult és számos interaktív és élményelemmel bővült a kiállítótér, az előadóteremben pedig 3D vetítő létesült, ahol a budai barlangokról szóló kisfilm tekinthető meg. Minkét barlangban audioguide-okat is beszereztek.

A másik fő célkitűzés pedig a Budai-, illetve a Pilis hegységben található nyolc barlang és a Börzsönyben egy mesterséges üreg megőrzése, illetve az élőhelyek helyreállítása volt. A cél a bejáratok biztosításával, kiépítésével, lezárással, létrák és kötelek rögzítésével valósult meg; mindezek biztosítják a szakemberek számára a barlangok állapotának és a denevérállomány rendszeres monitorozásának lehetőségét. A természetvédelmi helyzet javítása érdekében tett intézkedések eredményeként 5564 hektárnyi területen javult az érintett élőhelyek állapota – számolt be az eredményekről a nemzetipark-igazgatóság a honlapján.

A túrázás és a természet iránt érdeklődők egy új, áttekinthető és informatív aloldal – a Barlangleső – segítségével is megismerhetik a Duna–Ipoly Nemzeti Park területén lévő, bárki számára látogatható barlangokat.

Forrás: Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló