Új digitális térkép segíti a túrázókat Hargita megyében

Hargita megyében 2600 km hosszú turistaútvonal-hálózat található. Ennek mintegy 70%-át már digitalizálták a hegyimentők. A digitális térkép a nyomvonalakkal ingyenesen letölthető, és a túraútvonalakat akkor is követhetjük a telefonunkon, ha nincs térerő.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (Kiemelt kép)
Forrás:
AGERPRES
2022. november 16.

Hargita megyében 2600 km hosszú turistaútvonal-hálózat található. Ennek mintegy 70%-át már digitalizálták a hegyimentők. A digitális térkép a nyomvonalakkal ingyenesen letölthető, és a túraútvonalakat akkor is követhetjük a telefonunkon, ha nincs térerő.

Hargita megyét 2600 kilométernyi turistaút szövi át, ezeknek 70%-át már digitalizáltuk – nyilatkozta Fekete Örs, a megyei hegyimentő-szolgálat vezetője az AGERPRES-nek. Az intézmény honlapjáról bárki ingyenesen letöltheti a térképeket. A nyomvonalakat akkor is lehet követni a telefonon, ha nincsen térerő. Egy-egy túránál fel van tüntetve az útvonal hossza, a nehézségi foka és a bejárásához szükséges idő is.

Ezen kívül a honlapon van egy alkalmazás, amely a túra megszervezésében segíti a Hargita megyében kirándulókat. Ehhez elég néhány adatot betáplálni: azt, hogy milyen hosszú utat szeretnének megtenni, hány órát szánnak rá, hol és milyen terepen szeretnének haladni, és a program javasolni fog néhány variánst, amelyekből ki lehet választani a nekik tetsző túrát.

A hegyimentők vezetője azt is elmondta, hogy míg 2010-ben a bevetéseiknek közel 80 százaléka eltévedt vagy eltűnt túrázók felkutatására irányult, az ilyen esetek most már tevékenységük mindössze 10 százalékát teszi ki. A turistautak rendbetétele, a jelzések frissítése, a nyomvonalak rögzítése, a menedékhelyek építése nagy munka volt, de oda vezetett, hogy már nem kell eltévedt túrázók után kutatniuk a hegyekben. Amennyiben valaki mégis eltéved, az esetek túlnyomó többségében mobiltelefonon keresztül útba tudják igazítani, és sikeresen le tudják vezényelni a mentési akciót.

Jelenleg a Maroshévíz környéki turistautak digitalizálása zajlik. Nyilatkozatában kiemelte, hogy ez a tevékenység állandó jellegű, nem hiszi, hogy valaha is véget ér, mert folyamatosan új ösvények jelennek meg, mások megváltoznak vagy eltűnnek, és a hegyimentőknek jelen kell lenniük a terepen, hogy a balesetek megelőzése érdekében naprakész információkkal lássák el a turistákat. A közeljövőben azt is tervezik, hogy lefilmezik a megye legszebb turistaösvényeit, hogy virtuálisan is be lehessen járni azokat. Így akarják népszerűsíteni Hargita megye hegyvidékét.

Cikkajánló