Új fémlépcsőkön járhatjuk be az Úrkúti-őskarsztot

Számos földtudományi jellegű természetvédelmi terület újult meg egy több éves projekt keretében a Bakony–Balaton Geopark területén.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Korbely Barnabás
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. december 12.

Számos földtudományi jellegű természetvédelmi terület újult meg egy több éves projekt keretében a Bakony–Balaton Geopark területén.

A Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság (BfNPI) geohelyszínek fejlesztését célzó projektje 2023 decemberében lezárult. A fejlesztés eredményeként egyrészről 16 barlang – köztük a fokozottan védett Csodabogyós-barlang, Szentgáli-kőlik és a Tihanyi Forrás-barlang – bejáratának természetvédelmi szempontok szerint kivitelezett, biztonságos lezárása valósult meg – számolt be közleményében a nemzetipark-igazgatóság.

A barlangkiépítések során járatok és bejárati szakaszok denevérbarát biztosítása, omlásveszély elhárítása, rozsdamentes létrák beépítése, a régebbi korrodált műtárgyak cseréje történt meg a barlangi képződmények megóvása és a barlangkutatók biztonsága érdekében, továbbá egyes víznyelőbarlangok esetében szűrőgátak is készültek.

A pályázat másik fő tengelyét a földtudományi jellegű természetvédelmi területek (részben földtani alapszelvények) rekonstrukciós munkái jelentették Várpalota, Felsőörs, Úrkút és Sümeg településeken. Ezek során védőtetők felújítása, újak létrehozása valósult meg a Várpalotai Homokbánya, a sümegi Mogyorós-domb őskori kovabánya és a felsőörsi rétegtani szelvény védelmében.

Az Úrkúti-őskarszt területén pedig egy új fémszerkezetű lépcső építésével új látogatói útvonal jött létre. A felújítási munkák során a földtani alapszelvények láthatóságának és vizsgálhatóságának megteremtése mellett az arra érdemes kőzetfelszínek szükséges mértékű tisztítása, terelő- és védőkorlátok létesítése, korábbiak javítása is megtörtént.

A pályázat átfogó célja, hogy a BfNPI alaptevékenységének megfelelően, az általa alapított és fenntartott Bakony–Balaton UNESCO Globális Geopark területén fellelhető különböző földtudományi természeti értékek megőrzése hosszú távon biztosított legyen.

A projektről bővebben ITT olvashattok.

Cikkajánló