Új idegenhonos meztelencsigafajok terjednek Magyarországon

Kutatók elsőként jelezték öt inváziós meztelencsigafaj jelenlétét. A friss eredményeikkel így hétre emelkedett az új vagy eddig bizonytalan adatokkal alátámasztott hazai meztelencsigafajok száma.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Turóci Ágnes
Forrás:
HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat
2023. szeptember 26.

Kutatók elsőként jelezték öt inváziós meztelencsigafaj jelenlétét. A friss eredményeikkel így hétre emelkedett az új vagy eddig bizonytalan adatokkal alátámasztott hazai meztelencsigafajok száma.

Új inváziós meztelencsigafajok terjedésére hívták fel a figyelmet hazai kutatók. Az Agrártudományi Kutatóközpont Növényvédelmi Intézetének (NÖVI) munkatársai elsőként jelezték öt meztelencsigafaj jelenlétét – vagy megerősítették a korábbi bizonytalan adatokat velük kapcsolatban – Magyarországon, és a BioInvasions Records című szaklapban beszámoltak azok külső morfológiájáról, anatómiájáról, hazai előfordulási adatairól és azonosításuk módszeréről.

A hazai meztelencsigák identifikációs kutatása öt éve zajlik a HUN-REN ATK NÖVI-ben, Turóci Ágnes és Dr. Páll-Gergely Barna részvételével, akiknek már 2020-ban sikerült kimutatni a hazai faunában addig ismeretlen fajokat, a feketefejű meztelencsigát és a malaccsigát – ezek mára országszerte elterjedtek. Friss eredményeikkel így hétre emelkedett az új vagy eddig bizonytalan adatokkal alátámasztott hazai meztelencsigafajok száma – olvasható a Magyar Kutatási Hálózat közleményében.

A mostani kutatásban jellemzett öt faj a foltos meztelencsiga, a hódító meztelencsiga, a kétsávos meztelencsiga, a kispöckű meztelencsiga és a tarajos meztelencsiga. Mint írták,

az általános tapasztalat szerint a behurcolt meztelencsigafajok a Mediterráneum területeiről, a Balkán egyes régióiból, valamint a Kaukázusból és a Fekete-tenger partvidékéről származnak.


A foltos meztelencsigát csak a budapesti Herman Ottó út környékéről (II. kerület) és a Böszörményi útról (XII. kerület) sikerült azonosítani. A hódító meztelencsiga az ELTE Füvészkertjéből és tizennégy budapesti kertészetből, a kétsávos meztelencsiga ugyancsak a Füvészkertből, valamint tíz budapesti kertészetből került elő. A kispöckű meztelencsigára öt, a tarajos meztelencsigára pedig két budapesti kertészetben bukkantak rá a kutatók – derül ki a közleményből.

„A felfedezés a hazai fauna feltárásán túl azért is meghatározó, mert a Magyarországon élő mintegy 30 meztelencsigafaj közül 5–10 potenciális vagy aktuális kártevő. A most felfedezett fajok hazai kártételéről keveset tudunk, a nemzetközi szakirodalom azonban többet is – például a kétsávos meztelencsigát, a hódító meztelencsigát – súlyos kártevőként, esetenként inváziós fajként jelöl” – hívják fel a figyelmet a szakemberek.

A szakcikkben arra is kitérnek, hogy a meztelencsigafajok terjeszkedésében elsősorban a megnövekedett kereskedelem játszhatja a legfontosabb szerepet, ugyanis a felfedezett fajok többsége budapesti kertészetekből és a Füvészkertből került elő. Ezért feltétezhető, hogy az újonnan azonosított fajokat dísznövényekkel már országszerte sok magánkertbe is széthurcolták. Arra, hogy ezek a fajok megtelepednek-e Magyarországon, és okozhatnak-e gazdasági kárt, a jövőbeli kutatások adhatnak választ – vélik a kutatók.

Cikkajánló