Új kiállításon tárulnak fel Pest megye titkai

Mintegy száz fotót és három kisfilmet tekinthetsz meg július közepétől a gödöllői kastélyban azon a vándorkiállításon, amelynek fő célja Pest megye értékeinek bemutatása, népszerűsítése.

Szerző:
TM
MTI
Fotó:
Andres Rus
Gödöllő város polgármesteri hivatal
2015. július 20.

Mintegy száz fotót és három kisfilmet tekinthetsz meg július közepétől a gödöllői kastélyban azon a vándorkiállításon, amelynek fő célja Pest megye értékeinek bemutatása, népszerűsítése.

A vándorkiállítás anyagát a megyei értéktárba 43 településről beküldött 99 ismert és kevésbé ismert értékből válogatták össze. A régiós értékeket eddig főként konferenciákon mutatták be, de a szervezők szeretnének tovább lépni: először a gödöllői királyi kastélyban, majd augusztus elsejétől a ceglédi strand- és gyógyfürdőben nyíló kiállításon a nagyközönség is megismerheti a megye "büszkeségeit". A tervek szerint ősztől tovább utaztatják a mintegy száz fotót és a három kisfilmet, hogy pontosan hol lesznek a tárlat állomásai, az a befogadó települések szándékától is függ.

 

 

A kiállításon megtekinthető például a zsámbéki romtemplom, a váci bazilika vagy az ecseri lakodalmas, de helyet kapott a kisoroszi szigetorr, a kocséri Kutyakaparó csárda és a ráckevei Duna-ág úszólápjai, élővilága is. Az érdeklődők számos információval gazdagodhatnak az ócsai templomról, a lakihegyi adótoronyról és a dabas-gyóni betonpályáról, a Szigetszentmiklóson kifejlesztett, a MÁV által ma is használt vasúti jelzőlámpát pedig akár kézbe is lehet venni.

 

Ha ez még mind nem lenne elég, akkor belelapozhatsz a szintén megyei értéknek számító, Barcsay Jenő által összeállított művészeti anatómia könyvbe, amelyet a világ több országában tankönyvként ismernek az orvostanhallgatók. A megyeháza hivatalának sajtófőnöke, Ambrus András tájékoztatása szerint azért nagyon fontos közkinccsé tenni a megyei értékeket, mert ezeknek köszönhetően számos település manapság "fedezi fel újra magát". A megyei értéktárba jelenleg is folyamatosan érkeznek anyagok, így a tárlat anyaga később még bővülhet - fűzte hozzá.

 

Szabó István, a megyei közgyűlés elnöke a kiállítás megnyitóján 

 

 Tudtad?

Egy-egy települési érték a megyeháza illetékes bizottságának döntése alapján kerülhet be a megyei értéktárba. A testület határoz arról is, hogy a megyei értékek közül melyeket tart nemzeti értéknek, és ha akad ilyen, azt a Hungarikum-bizottság elé terjeszti. Pest megyei hungarikum még nincs, de a vecsési káposzta már nemzeti értéknek minősül.
 

 

Kapcsolódó cikkek:
Még több hír Gödöllőről

 

Cikkajánló