Új látnivalókkal bővült az Ipolytarnóci Ősmaradványok bemutatóhely

A napokban olyan új fejlesztéseket mutattak be Ipolytarnócon, amelyek révén még többet megtudhatunk a világhírű „ősvilági Pompejiről” és annak hajdani lakóiról.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
BNPI
Forrás:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
2023. november 30.

A napokban olyan új fejlesztéseket mutattak be Ipolytarnócon, amelyek révén még többet megtudhatunk a világhírű „ősvilági Pompejiről” és annak hajdani lakóiról.

A három évet felölelő INTERREG RiWild (Riverside Wildlife Once and Today) projekt zárórendezvényét tartották a napokban az Ipolytarnóci Ősmaradványoknál. A szlovák-magyar határon átnyúló együttműködési program keretében a két ország között, a Duna és az Ipoly folyók mentén a szelíd turizmus vonzerejének növelése volt a cél, amely egyúttal a szlovák–magyar, határon átnyúló Novohrad–Nógrád UNESCO Globális Geopark geoturizmusának fellendítését is szolgálja- számolt be róla a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság.

A Duna partján található Karva településen a pályázatból megvalósulhatott egy látogatóközpont részleges felújítása, továbbá a BNPI Guide@Hand mobilapplikációjában elérhetővé vált 30 olyan látványosság bemutatása, amelyek az EuroVelo 6 útvonal szlovák szakaszán található Karvát az Ipolytarnóci Ősmaradványokkal kötik össze.

Ipolytarnócon a fejlesztés zöme az „ősvilági Pompeji” világhírű nyomfosszíliáinak megőrző felmérésére, 3 dimenziós felületszkennelésére és az ősvilág tudományos-rekonstrukciós bemutatására koncentrál a Geológiai tanösvény Kiscsarnokának térségében.

A projekt eredményeként felújították a Kiscsarnokot, ahol olyan vizuáltechnikai eszközök telepítése történt meg, amelyek bemutatják az ősi élőhelyet és azt, hogy egy ősállat nyomából hogyan lehet rekonstruálni magát az ősi lényt.

A jelenlegi projekt keretében 2021-22-ben elvégzett 3D-szkennelés az elérhető legmodernebb technika, a strukturált fény és mesterséges intelligencia segítségével hajszálpontos képeket alkotott Ipolytarnócon az őséletnyomokról. Az online elérhető 3D-modellek nem csupán a nemzetközi paleontológus szakma, hanem az őslénytan iránt érdeklődő nagyközönség számára is hozzáférhetők. A kutatás során készített 3D-modellek a www.osmaradvanyok.hu honlapon, az Ősállatok lábnyomai aloldalon találhatóak.

Cikkajánló