Megnéztük az ország egyik leghosszabb mezítlábas ösvényét

Átadták a Szent László Emlékhelyet és Látogatóközpontot Mogyoródon, a projekt részeként a Szent László tanösvény is megújult.

Szerző:
Turista Magazin
2022. június 27.

Átadták a Szent László Emlékhelyet és Látogatóközpontot Mogyoródon, a projekt részeként a Szent László tanösvény is megújult.

Mogyoród főterének közvetlen közelében átadták a Szent László Emlékhely és Látogatóközpontot. A 100 m² alapterületű épületben helyet kapott a település létrejöttében és történetében is fontos szerepet játszó lovagkirályunk életét és az 1074-es mogyoródi csatát bemutató kiállítás, helytörténeti tárlat, illetve egy, a Budapest környéki turisztikai és természeti értékeket bemutató gyűjtemény.

A Szent László királyt és tetteit bemutató emlékhely mellett – a projekt részeként – a Szent László tanösvény is megújult.

A tanösvény egyik állomásaként a Mogyoródi-patak és a Csíkvölgy forrásvidékén mezítlábas ösvény létesült. A 150 méter hosszú mezítlábas ösvény különlegessége – azon túl, hogy csörgedező patak mentén, szép, erdei környezetben található –, hogy magyarországi viszonylatban az egyik legtöbb fajta felülettel rendelkezik: fenyőkéreg, faapríték, fenyőtoboz, farönk, fadeszka, homok, folyami kavics, gyöngykavics, betonelemes-burkolat, hőálló tégla, agyaglapok, kisméretű tégla, agyag.

A Szent László tanösvény másik figyelemre méltó új állomása, a Természetes Energia Állomás fantázianévre hallgató napelempark és innovatív pihenőhely, amely az alternatív energiaforrások (napelem és szélgenerátor) gyakorlati bemutatását szolgálja. A pihenőhely attrakcióinak repertoárjában játszótér és szélmalom is szerepel.

A Szent László látogatóközpontot és a Somlyó-hegyen található felújított Szent László-kilátót és kápolnát is érintő tanösvényen a gyönyörű kilátások mellett a túrázni vágyók felkereshetik a mogyoródi pincesort, a faluházat vagy a Szent Mihály arkangyal-plébániatemplomot, valamint a református templomot is.

Az MTSZ-szel közösen valósult meg

A Mogyoródon átadott Szent László Emlékhely és Látogatóközpont, valamint tanösvény uniós forrásból valósult meg a „Gyalogszerrel felfedezni a Budapest környéki hegységek és a Gödöllői-dombság turisztikai termékkínálatát” elnevezésű, VEKOP-4.1.1-15-2017-00007 kódszámú Európa Uniós projekt keretei között, a Magyar Természetjáró Szövetség, mint projektgazda koordinálásában, a Pilisi Parkerdő Zrt.-vel és Mogyoród Nagyközség Önkormányzatával közös konzorciumi együttműködésben. A projekt mogyoródi összköltségvetése: 129 831 959 forint, melyhez további több tízmillió forint önkormányzati saját erő összpontosult. Még több információ az aktív turisztikai hálózatok infrastruktúrájának fejlesztéséről ide kattintva érhető el.

Cikkajánló