Új útvonalakkal bővül a vándortábor program

Idén harmadik alkalommal indulnak a régi hagyományt felelevenítő vándortáborok, amelyeken már több mint 11 ezer diák és tanár indulhat útnak a 19 különböző erdei, vízi és kerékpáros útvonalakon.

Szerző:
vandortabor.hu/TM
Fotó:
Gulyás Attila
2019. június 20.

Idén harmadik alkalommal indulnak a régi hagyományt felelevenítő vándortáborok, amelyeken már több mint 11 ezer diák és tanár indulhat útnak a 19 különböző erdei, vízi és kerékpáros útvonalakon.

Idilli környezetben, a Börzsöny mélyén fekvő Pénzásási kulcsosház körül gyülekezett indulásra a Budapesti Ward Mária Általános Iskola és Gimnázium nyolcadik osztálya. A ház körüli sátrakban és a fedett közösségi téren már minden a helyén volt a mai túrához, azonban ezen a reggelen újságírók és a satótájékoztatót szervező szakemberek munkája tette változatosabbá a reggelt.

 


A tábor indulása alkalmából az ötletgazda Révész Márius kormánybiztos mellett Zambó Péter államtitkár, a helyszínt adó Ipoly Erdő Zrt. részéről Kiss László igazgató, valamint az egyes jármódokat gondozó egyesületek vezetői is részt vettek


Ahogy néhány perccel később kiderült, idén 421 turnusban több mint 11 ezer diák és pedagógus vándortáborozhat egy hétig az ország 19 előre kialakított útvonalának bejárásával. A táborokban jelentős volt a bővülés, idén 4000-rel több gyerek számára van hely, a jelentkezők száma még ennél is gyorsabban nőtt, így a következő években további fejlesztések szükségesek. A jól előkészített és megszervezett vándortáborokra hatalmas igény van, ami abból is látszik, hogy az összes gyalogos és több kerékpáros, vízi túraútvonal már az első napon betelt.

  

Utolsó utáni ellenőrzés, immár csak részben a túra, részben az operatőrök kedvéért
 

A táborok lebonyolítása pedig nem egyszerű feladat: első lépésként az ország számos pontján jelöltek ki útvonalakat az Országos Erdészeti Egyesület (OEE) koordinálásával. Olyan, látványosságokbam bővelkedő utak kerültek így a térképekre, amelyek mentén az osztályok elszállásolásához szükséges infrastruktúra is rendelkezésre áll. Az alvás a legtöbb helyen klasszikus sátrakban történik, de a modern mosdók és egyéb kiszolgálólétesítmények megléte alapkövetelmény.

 

Az aznapi túra a szomszédos Kútbereki turistaházig vezetett 
 

Mindhárom típusú (gyalog, vízi, kerékpáros) vándortáborhoz akkreditált pedagógus-továbbképzés is társul, ami lehetővé teszi, hogy a kísérő pedagógusok megfelelő felkészültséggel és szakmai alapokkal rendelkezzenek az erdei, a vízi és a kerékpáros túrák szervezéséhez és lebonyolításához. A vándortáborok szervezői a program minden elemében törekednek a fenntartható és környezettudatos szemlélet érvényesítésére, ezért a táborokban keletkező hulladék mennyiségét minimálisra csökkentik: az étkeztetéshez csak újrahasznosítható és tartós csomagolóanyagokat használnak, nagy hangsúlyt fektetnek a szelektív hulladékgyűjtésre, valamint a tudatos energia- és mobiltelefonhasználatra is. Mindebből az következik, hogy a vándortáborozó gyerekek és pedagógusaik ökológiai lábnyoma az évnek ebben a szakaszában a legkisebb - a vándortáborok időszakát tehát az ő szempontjukból az év „legzöldebb hetének” nevezhetjük.

 

 

A korábbi 5 útvonalhoz (Bakony, Börzsöny, Mátra, Mecsek és Pilis) idén a Zemplén és a Vasi-hegyhát is társul; ezeket június közepe és augusztus vége között összesen 138 csoport járhatja be. Az OEE a Testnevelési Egyetemmel együttműködésben összesen már mintegy 1000 gyalogos vándortábor-vezető pedagógust képzett; feltehetőleg ez is hozzájárul az erdei vándortáborok növekvő népszerűségéhez.

 

A sátrak és nagy csomagok a kísérők jóvoltából jutnak el a következő állomásra
 

A Magyar Kerékpáros és Turisztikai Szövetség által szervezett kerékpáros vándortáborokban 6 útvonalon, az Alföldön, Észak-Magyarország kerékpáros útjain, a Felső-Tisza-vidéken, a Körösök völgyében, az Őrség, a Vendvidék, a Vasi-hegyhát útvonalain, valamint újdonságként a Balaton-felvidéken és a Bükk-Aggteleki-hegységben tekerhetnek a táborozók, akiknek összesen 580 kerékpár áll a rendelkezésükre. Naponta átlagosan 38 kilométert tesznek meg, és a saját pedagógusaik mellett az útvonalat jól ismerő túrakísérő is segíti őket. Tavalyhoz képest csaknem megduplázódott a résztvevők száma: 116 turnus összesen 2634 résztvevővel indul.

 


A vízi vándortáborokat a Magyar Kajak-Kenu Szövetség szervezi, és a jelentkezők idén is az Alsó-Dunán, a Mosoni-Dunán, a Szigetközben, a Felső-Tiszán, a Bodrogon és a Dunakanyarban túrázhatnak, valamint új helyszínként a vadregényes Tisza-tó kapcsolódott be a programba, ahol Sarud központtal szerveznek élménydús táborokat.

 

Tavaly ősszel és idén tavasszal összesen 125 pedagógus kapott túravezetői képzést, velük együtt már több mint 450 tanár részesült felkészítésben. A vízi vándortáborok még a tavalyinál is több gyereket mozgatnak meg ezen a nyáron. A nyári szünetre eddig 167 túrát foglaltak le a csoportok, ezeken 4600 diák és 500 kísérő fog vízre szállni.

 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Új útvonalakkal és pályázatokkal bővül a vándortábor-program
Újraindul ősszel a vándortábor-vezető képzés

Cikkajánló