Új útvonalon és két keréken a Fertő tótól a Balatonig

Kastélytól kastélyig jártuk be a hazánk két páratlan tavát összekötő kerékpáros útvonalat, amely a közelmúltban lett kijelölve és kitáblázva.

Szerző:
Lánczi Péter
Fotó:
Gulyás Attila
2018. július 20.

Kastélytól kastélyig jártuk be a hazánk két páratlan tavát összekötő kerékpáros útvonalat, amely a közelmúltban lett kijelölve és kitáblázva.

Köszönhetően az elmúlt évek kerékpárút-hálózat fejlesztéseinek, nemcsak a városokban nőtt meg a bringaforgalom, vidéken is egyre hosszabb útszakaszokat jelölnek ki a kétkerekű turizmus számára. Legutóbb Fertőd és Keszthely között kerültek ki egységes arculatú kerékpáros táblák egy olyan útvonalon, ami gyakorlatilag hídként köti össze hazánk két fontos turisztikai térségét, valamint a magyar és az osztrák idegenforgalmat.

 

Egy irányjelző tábla a több tucatból


Ez a 130 km-es útvonal - csakúgy, mint a legtöbb bringaút - nem csupán a közlekedésről vagy a sportról szól, hanem igazi élményszerzésről is. Hogy erről meggyőződjünk, mi is nyeregbe pattantunk, egy szervezett túra keretében bejártuk az új útvonalat, és részben érintettük a Rábaköz, a Kemeneshát és Kemenesalja vidékét, majd követve az új táblákat, dimbes-dombos tájjal szegélyezve csorogtunk le egészen a magyar tenger partjáig.

 

A kiindulópont legnépszerűbb helyszíne: Fertőd, Esterházy-kastély

 

A bejáró, vagy ha úgy tetszik útvonalavató túrára nem csak mi voltunk kíváncsiak. Közel ötvenen gyülekeztünk a korai órákban a fertődi Esterházy-kastély parkolójában, várva az indulást és az ünnepélyes szalagátvágást, amit többek közt Révész Máriusz Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos úr beszéde előzött meg, aki nem csupán a program felelőseként, hanem mint gyakorlott kerékpáros is részt vett a teljes útvonal letekerésében, ezzel is jelezve elhivatottságát a hazai úthálózat és kerékpáros kultúra fejlesztésében és népszerűsítésében.

 


 

Az útvonal bejárása során a bringások két táv közül választhattak. A teljes táv letekerése mellett lehetőség volt egy rövidebb, Celldömölkig tartó szakaszra is jelentkezni, de a bringások több, mint a fele a végállomást jelentő keszthelyi Festetics-kastélyig tekert el, egy egész napos program keretében, amiben szerencsére az időjárás is partner volt.

 

Indulás Fertőd központjából


Az újonnan kijelölt 13-as sorszámú kerékpárútvonal túlnyomó részt aszfaltozott és alacsony forgalmú mellékúton vezet, de pár kilométer hosszan mezőgazdasági földutakon, illetve hangulatos erdei úton is halad. Utóbbi inkább a Kissomlyó és Hévíz előtti szakaszokra igaz, de ezek sem túl hosszúak, és inkább csak a báját, változatosságát adják a túrának. Ennyire viszont még ne szaladjunk előre, nézzük meg, merre is halad a Fertődöt Keszthellyel összekötő kerékpáros útvonal.


Miután a reggeli órákban a szalagátvágást követően elstartoltunk Fertődről, a társaság kényelmes gurulással vágott neki az egész napos utazásnak, amit nem mellesleg a kerékpárosok legnagyobb barátja, a hátszél is kitartóan támogatott. Fertőszentmiklóst elhagyva értünk ki a települések és az épületek fogságából a szabad országútra, amit kezdetben fiatal erdők, majd végtelennek tűnő szántók szegélyeztek.

 

Átkelés a Rábán Ostyasszonyfa határában


A könnyed tempó lehetővé tette az ismerkedést, barátkozást. Többen az ország másik végéből érkeztek, hogy felfedezzék ezt a turisták által kevésbé járt vidéket, ami kerékpárral könnyen megismerhető és megszerethető. Beszélgetés közben sokszor észre sem vettük, hogy áthaladunk egy falun, és hogy gyorsan fogynak alattunk a kilométerek. Cirák, Dénesfa, Répcelak után Nicken és Uraiújfalun is átgurultunk, zömében mezőgazdasági földek mentén vezetett az aszfaltcsík.


Elsiklottunk a Rába-folyó fölött, Celldömölkig az út mentén továbbra is búzatáblák és kukoricások integettek a nyári szélben, amibe mi vitorlaként kapaszkodunk bele, örülve annak, hogy a légmozgás ugyanarra igyekszik, amerre mi is.

 

Pihenő Celldömölk város jóvoltából


Celldömölkön egy nagyobb pihenőt tartottunk, ahol az önkormányzat finom levessel, pogácsával és frissítővel fogadott minket. A polgármester mellett a kerékpárútvonal létrejöttében, az útvonal kijelölésében, kitáblázásában és egyéb háttérmunkákban résztvevő személyek is rövid beszédet tartottak, méltatva és hirdetve a projekt hasznosságát és a jövőbeni terveket, melyek nemcsak az emberek egészséges időtöltését hivatottak elősegíteni, hanem a belföldi turizmust és ezáltal a települések fejlődését is.

 

A Ság-hegy megkerülése


Akik csak a rövid távra jöttek, azok Celldömölkön kiszálltak, és mi közel egyórás pihenő után kb. harmincan folytattuk az utat Nagyköcsk irányába. A sík terepen gyorsan haladtunk, és egyre közeledtünk a távoli dombok, illetve az első terepi kihívás felé. Kissomlyó előtt egy földutas szakasz várt ránk, ami az embernek országúti bringával a Párizs-Roubaix kerékpárversenyt juttatta eszébe, ami az ilyesfajta terepi kihívásokról híresült el. Igaz, itt versenyről szó sem volt, családias hangulatban haladt a mezőny.

 

A szomszédos Kissomlyó tanúhegyéről már a Bakonyt is jól láttuk


A Jánosházánál tett kis pihenőt követően újból fákkal szegélyezett és napraforgótáblákkal díszített útszakaszok vezettek Keléd, Ötvös, Óhíd, majd Kisgörbő felé, miközben a távolban a Bakony magaslatai húzódtak, közelebb pedig a Keszthelyi-hegység dombjai látszottak. A Vidornyaszőlős és Hévíz közti szakasznál kisebb szintemelkedések is vannak, valamint Hévíz felett egy párszáz méter hosszú, homokos erdei úton is át kell verekedni magunkat, mielőtt beérünk a településre. Mindezekkel együtt nem kell túl nehéz terepre gondolnunk. Ha nincs sár, az út nem jelent komoly kihívást.

 

Érkezés Hévízre


Hévíz utcáit elhagyva egy nyílegyenes és hangulatos kerékpárút vezet át a végállomást jelentő Keszthelyre, ahol a város és a Festetics-kastély szépsége nyűgözi le az embert, a Balatonról már nem is beszélve, aminek partján a mi utunk is ténylegesen véget ért. Vacsorával és koccintással koronáztuk meg az aznap szerzett élményeinket, és elégedett fáradsággal nyugtáztuk, hogy egy remek útvonalat jártunk be, ami kisgyerekes családoknak is bátran ajánlható.

 

Százharminc kilométer után jólesik a pihenő


Akik kerékpárosként inkább a sík vidékeket szeretik meghódítani, azoknak tetszeni fog ez a kevés szintemelkedést tartogató út. Azoknak is csak ajánlani tudjuk, akik kényelmesen, több megállós gurulással szoktak haladni, miközben az elgördülő tájat szemlélik. A településeket és újonnan létesített pihenőhelyeket sűrűn érintő útvonal nagyban megkönnyíti a túránk megtervezését, szakaszolását, amit akár több nap alatt is teljesíthetünk. Az új kihelyezett táblák pedig nemcsak megkönnyítik a tájékozódást, de a terepi navigációt akár teljes egészében is rájuk bízhatjuk. Igaz, ehhez figyelmesnek kell lennünk a kereszteződéseknél és a letéréseknél, ezért nem árt, ha van nálunk GPS.

 

Egy biztos, mindegy melyik irányból vágunk neki az útnak, mindkét végállomás strandokkal és a tavat megkerülő, kiépített kerékpárutakkal várja a bringásokat, egyfajta kerékpáros és turistaparadicsomként, számos lehetőséget kínálva a kikapcsolódásra és a pihenésre. A két helyszínt összekötő út egyszerre kínál új élményt a turistáknak, egyben lehetőséget a környékbeli embereknek a vendéglátás fejlesztésére, ami mindenki hasznát szolgálja.

 

Keszthelyen nem volt igazi „strandidő” - kerékpáros idő annál inkább

 

A turisztikai célú kerékpáros útvonalak fejlesztési programja

Az Aktív Magyarországért felelős kormánybiztos, Révész Máriusz, kezdeményezésére a magyar kormány támogatja a kiemelt fontosságú kerékpáros turisztikai útvonalak kitáblázását, melyet a Magyar Közút Nonprofit Zrt. végez, kerékpáros és helyi civil szervezetekkel együttműködve. A kitáblázás kisforgalmú országos, illetve önkormányzati utakon, valamint erdei utakon és árvízvédelmi töltéseken kihelyezendő útirányjelző táblák, valamint információs táblák elhelyezését és kerékpáros pihenők létesítését jelenti.


A tavalyi évben két szakasz került kitáblázásra, köztük a Pannonhalma - Veszprém - Balatonfüred szakaszok. A táblázás még az idén nyár végére, ősz elejére elkészül az alábbi szakaszokon:


- Eger - Mezőkövesd - Poroszló nyomvonal
- Tokaj - Mád - Sárospatak nyomvonal
- Velencei-tó - Dunaújváros - Kecskemét - Békés - Gyula
- EuroVelo11 kritikus szakaszain táblák kihelyezése, javítása


A helyi civil szervezetekkel egyeztetések zajlanak több új nyomvonalról. Várhatóan jövő nyárra elkészülnek az alábbi szakaszok is:


- Csepel-sziget (Ráckeve) turisztikai kerékpáros útvonal,
- Bihari kastélykör,
- Őrség,
- Felső-Tisza-vidék, középkori templomok útjának teljes táblázása.
 

 

Tématámogatás. Készült Magyarország Kormánya támogatásával.

 

Cikkajánló