Újabb fát mérgeztek meg a csopaki strandon

Immár sokadjára igyekszik valaki kiirtani a csopaki strand fáit, ezúttal egy életerős juharfa esett áldozatul.

Szöveg és fotó:
2023. szeptember 19.

Immár sokadjára igyekszik valaki kiirtani a csopaki strand fáit, ezúttal egy életerős juharfa esett áldozatul.

Nem olyan rég számoltunk be arról, hogy a Balaton-parti település öreg tölgyfáját háromszor próbálta egy ismeretlen tettes megölni, de még mindig van rá esély, hogy túléli.

Ezúttal a tölgyfától néhány méternyire, a strand keleti bejáratánál álló fán vették észre a mérgezésre utaló nyomokat, amelyről Ambrus Tibor, Csopak polgármestere számolt be Facebook-oldalán.

Megkeresésünkre a polgármester elmondta, hogy a fa törzsébe gépi fúróval fúrt lyukakat ma vették csak észre, amikor a befecskendezett méreg miatt már elkezdett rohadni körülöttük a fa kérge. Éppen ezért egyelőre nem lehet tudni, hogy a legújabb merényletet pontosan mikor követték el, de az önkormányzat munkatársai visszanézik a felvételeket. A csopaki strandon több mint harminc kamera működik, ám a tettes láthatólag „tanult” az előzőekből, és olyan helyről fúrta meg a fát, ami kevésbé jól látható a kamerákon. Ráadásul, mivel a felvételeket is csak bizonyos ideig őrzik, egyáltalán nem biztos, hogy egyáltalán megtalálják az esetet a képeken.

Az első, gyors vizsgálat után a szakértők egyelőre csak annyit mondtak, hogy a méreg ellen nem lehet úgy védekezni, mint a körbefűrészelt tölgyfa esetében, azaz az átoltás itt nem segít, ráadásul a juharfa sérülékenyebb fajta is, mint a tölgy.

Sajnos az a legvalószínűbb forgatókönyv, hogy a terebélyes, és pont a bejáratnál árnyat adó, néhány évtizedes juharfa el fog pusztulni.

Az önkormányzat természetesen megteszi a feljelentést ezúttal is, de túlzottan nincs okunk reménykedni, hiszen a 2022 novemberi eset után – amikor több jó felvétel is készült a barbár tettről és a tettesről – a rendőrség eredménytelenül zárta le a nyomozást.



Cikkajánló