Újabb gyöngyszem a Gönyűi-homokvidékről: árvalányhajas gyep

A homokvidékről készülő film egy újabb részletét mutatta be a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság.

Szerző:
TM
2020. szeptember 3.

A homokvidékről készülő film egy újabb részletét mutatta be a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság.

A gyurgyalagok és a búbos bankák után most egy növény, méghozzá a pusztai árvalányhaj következik.

A pusztai árvalányhaj egy évelő fűféle, amely igen magasra, akár 50-70 centiméteresre is megnő. Májustól június közepéig találkozhatuk vele mészkő- és dolomitsziklagyepekben, szikla- és pusztafüves lejtőkön, erdőspusztaréteken, homokpusztagyepeken, löszpusztaréteken, irtásréteken. A kisalföldi meszes homokpusztagyepek gyakori, társulásalkotó faja.

A Győrtől keletre fekvő Gönyűi-homokvidék kiemelt jelentőségű természetmegőrzési terület, a kiterjedése 2881,29 hektár. Ennek 280 hektárján folyik most többek között a GRASSLAND-HU projekt, ennek a keretén belül pedig egy film is készül, melynek operatőre Karácsony Sándor. „A néző megismerheti majd a természeti és környezeti értékeket, azok veszélyeztetőit, továbbá azt a katonai tevékenységet is, amely lehetővé tette, hogy ezek az értékek ma is fellelhetőek legyenek” – írják a hivatalos honlapon. „A jelentős múltra visszatekintő katonai célú használatnak köszönhetően maradhattak fenn ezen területek, s kerülték el a környező területeket sújtó beszántást és beépítést” – teszik hozzá.

A 2026 végéig tartó projekt persze sok egyéb részből is áll az alapállapot-felméréstől kezdve egy tanösvény kialakításán keresztül konkrét természetvédelmi akciók végrehajtásáig, amilyen pl. az özönnövények visszaszorítása. A területen több probléma is fennáll, többek között az illegális hulladéklerakás, illetve a crossmotorozás vagy épp a partfal elpusztulása, ahol régebben gyurgyalagok fészkeltek. A projektrész végrehajtásában a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság és a Budapesti Erdőgazdaság Zrt. vesz részt.

Forrás: Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló