Újabb kilátó és tanösvény Kópházán

Soprontól hat kilométerre, a kópházi Gara-hegyen avatták fel ünnepélyes keretek között a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG) és a község által létrehozott új kilátót, valamint a négy állomásból álló helytörténeti tanösvényt.
 

Szerző:
Bartokos Alfréd
Fotó:
Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt.
2014. augusztus 20.

Soprontól hat kilométerre, a kópházi Gara-hegyen avatták fel ünnepélyes keretek között a Tanulmányi Erdőgazdaság Zrt. (TAEG) és a község által létrehozott új kilátót, valamint a négy állomásból álló helytörténeti tanösvényt.
 

A Mátyás kunyhó mellett felépült kilátóhoz az avatás napján elsőként a soproni természetjárók mintegy negyvenfős csoportja érkezett. Kópházáról még közel 120 fő jött, hogy a természetbarátok csoportjával együtt részt vehessen az átadási ünnepségen.

Németh Antal címzetes esperes úr is megszentelte a kilátóhoz vezető úton található Krisztus keresztet, az érkezőket pedig az avatás helyszínén vadászkürtösök fogadták. Grubits Ferenc községi polgármester horvát nyelven köszöntötte a megjelenteket. Az építés előzményeinek ismertetése után átadta a szót Firtl Mátyásnak, Sopron és Környéke országgyűlési képviselőjének, a község díszpolgárának. Firtl úr köszöntőjét követően a korábbi soproni Természetbarát vezető, Sinkovits Mátyás a szőlőhegyről, a Garáról írt versének horvát nyelvű elszavalásával kezdte. Firtl Mátyás elmondta, hogy a kilátó megépítésének gondolata a múlt év végén, a Mátyás kunyhóban tartott év végi megbeszélésen merült fel először. A kópházi természetbarátoknak mindig dédelgetett vágya volt, hogy a Mátyás kunyhó tetején kialakított kilátópont helyett egy épített kilátóról lehessen gyönyörködni a szép panorámában.

 

 

Dr. Jámbor László, a TAEG vezérigazgatója köszönti a megjelenteket


Firtl Mátyás szavait követően Dr. Jámbor László, a TAEG vezérigazgatója méltatta, hogy már harmadik alkalommal létesülhetett közjóléti beruházás nem az erdészethez tartozó területen, és hogy felépülhetett egy olyan létesítmény, amelyet a község lakóin kívül az ide látogató turisták is élvezhetnek.

Jámbor úr szavai, és a nemzeti szalag átvágása után, az esperes úr felszentelte a „Mátyás” névre keresztelt kilátót. A megjelentek tömege azonnal birtokba is vette az építményt, gyönyörködve a közel 270°-os panorámában, a Fertőtó és a Soproni-hegység látványában.

 

 

Új pihenő helyek a kilátó közelében


A felszentelést és átadást követően a kópházi természetbarátok az 1750-ben épült törzshelyük, a Mátyás kunyhó előtt kialakított pihenőhelyen kis vendéglátásban részesítették a megjelenteket.  Asszonyaik sok és kiváló süteményei mellett a hegy levével is megkínálták a vendégeket. Sinkovits József, a kópházi természetjárók elnöke külön kedveskedett Horvátországból hozott „pálinkájával". 

 

Ha kedvet kaptok egy kópházi túrához, a négy állomást magába foglaló tanösvényen megismerhetitek a község történetét, a Gara-hegy és a Mátyás kunyhó múltját. A kilátó és a tanösvény felkeresését mindenkinek ajánljuk, remek túrákat tehettek ezen a környéken és hétvégi programnak is kiváló ez a helyszín.

Kapcsolódó cikkeink:
Parkoló épül a Csergezán Pál-kilátóhoz
Újabb kinccsel gazdagodott a Bakony
Tanösvényt és kilátót adtak át Veszprém megyében
 

Cikkajánló