Újabb komoly külföldi díjat kapott a Galya-kilátó

Díjat díjra halmoz a Péter hegyesén álló torony: ezúttal a 2016 American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát nyerte el.

Szerző:
architectureprize.com
Fotó:
Tassy Márk
Bujnovszky Tamás
2016. október 18.

Díjat díjra halmoz a Péter hegyesén álló torony: ezúttal a 2016 American Architecture Prize (AAP) arany fokozatát nyerte el.

 

A Galya-kilátó tavaly a Média Építészeti Díja versenyen tarolt az épületek között; berobbant a külföldi médiába; néhány hónappal ezelőtt az egyik legjelentősebb amerikai online építészeti magazin versenyén, az Architizer A+ Awards-on elnyerte a közönségdíjat Renováció kategóriában; most pedig újabb nemzetközi kitüntetéssel gazdagodott.

 

Az AAP-t idén rendezték meg első alkalommal, azzal a küldetéssel, hogy népszerűsítsék az építészet, a belsőépítészet és a tájépítészet kiemelkedő alkotásait. A verseny 40 kategóriában folyt, a mezőnybe a világ minden tájáról kerültek be alkotások. A díjazottakat szakmai zsűri választotta ki a formát és a funkcionalitást figyelembe véve, illetve az alapján, mennyire innovatív az épület.

 


A három fődíjason kívül, amelyeket az építészet, a belsőépítészet, illetve a tájépítészet területéről jelöltek ki, több száz projekt kapott platina, arany, ezüst és bronz fokozatot is. A Galya-kilátót arany fokozattal tüntették ki „Restaurálás és felújítás” kategóriában.

 

360°-os panoráma csaknem 1000 méter magasból

 

 

A Galya-kilátót a Nartarchitects építészei, Kovács Csaba és Vass-Eysen Áron tervezték. Az eredetileg 17 méteres torony tetejére a múltban egy belső, rozsdás csigalépcsőn lehetett feljutni, fent pedig egy kevésbé impozáns vasketrecből nézelődhetett a túrázó. A felújítás során a kilátót 13 méterrel magasították meg, kívülre pedig két lépcsősor került. A beléptető kaput elhagyva, 200 forint bedobása után, 162 lépcsőfokot kell leküzdeniük a látogatóknak. A közel 1000 méteres magasságban lévő tetőteraszról 360°-os panorámában lehet gyönyörködni. A torony belsejében három hangulatos, színes ablakokkal és kör alakú ajtókkal ellátott helyiség várja a bivakolni vágyókat. Még többet itt tudhatsz meg a kilátóról: www.galyakilato.hu

 

 

 

Ha kíváncsi vagy a többi díjazottra, kattints ide.

 

Még több hír a Galya-kilátóról:

Díjazták a Galya-kilátó tervezőit

Felrobbantotta az internetet a Galya-kilátó
Rangos nemzetközi díjat söpört be a Galya-kilátó
A legjobb épület a Galya-kilátó a Média Építészeti Díja versenyén
GTC-effektus - Hegyi minimalizmus újracsomagolva

Cikkajánló