Újabb magyar siker a World Press Photo pályázaton

Rangos díjjal jutalmazták Máté Bence éjszakai állatfotóit a világ legnagyobb fotós versenyén. A World Press Photo 2017 Természet kategóriájában a harmadik lett különleges fotósorozatával. 

Szerző:
MTI/TM
Fotó:
Máté Bence
2017. február 20.

Rangos díjjal jutalmazták Máté Bence éjszakai állatfotóit a világ legnagyobb fotós versenyén. A World Press Photo 2017 Természet kategóriájában a harmadik lett különleges fotósorozatával. 

Az idei World Press Photo versenyre 125 ország 5034 fotósa nevezett, több mint 80 ezer felvétellel. A magyar természetfotós egy éjszakai állatfotókból összeállított, tízdarabos sorozattal érdemelte ki a világ legnagyobb presztízsű fotópályázatának díját. „Olyan képi világot szerettem volna mutatni, amelyet szabad szemmel nem lehet látni” - nyilatkozta az MTI-nek Máté Bence, aki elárulta azt is, hogy egyetlen éjszakai fotóban néha hetek munkája van.

 

 

Az elsősorban madárfotóival világhírűvé vált fotós a World Press Photo pályázaton idén az afrikai országokban és Magyarországon az éjszaka során előbújó állatokat megörökítő képeiért kapott rangos nemzetközi elismerést. „Nagyon sok projekttel foglalkoztam az elmúlt években, de talán az éjszakai fotózás volt az, amelyben a legtöbb eredményt tudtam elérni” - jegyezte meg.

 

 

A díjnyertes sorozat afrikai elefántot és a háttérben zebrát ábrázoló képéhez a természetfotós 35 éjszakán keresztül készített alkalmanként átlagosan 1500 felvételt, ebből az első 10 éjszakán semmi sem jött a kamerája elé. A fülelő oroszlánt megörökítő fotóhoz 35 estén keresztül kísérletezett távirányításos fotózással Afrikában, ezalatt összesen 50 000 felvételt készített, amiből összesen hármon volt oroszlán.

 

 

„Olyan helyszíneket és beállításokat kell kitalálni, hogy az én jelenlétem nélkül is jó képek készüljenek” - fogalmazott a fotográfus, hozzáfűzve: ha ilyenkor valami meghibásodik, akkor az az éjszaka elveszett a projekt számára, hiába óriási erőfeszítés ezeket a szerkezeteket felépíteni. Máté Bence elmondása szerint az éjszaka hatását akkor lehet a legjobban visszaadni, ha a képen látszanak a csillagok, ehhez pedig nem lehet az égen a hold, de természetesen felhők sem, így azonban az éjszakák nagy többsége nem alkalmas fotózásra. Szükséges továbbá az is, hogy a fotózni kívánt állat éppen megfelelő távolságra legyen a kép elkészültekor, ehhez pedig nagy szerencse is kell.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Máté Bence keselyűvel tarolt

Díjat díjra halmoz Máté Bence

A világ Máté Bence szemével

 

Cikkajánló