Újabb videók a farkaslányról

Vadiúj videofelvétel bizonyítja a farkasok állandó jelenlétét az Északi-középhegységben. Ezúttal is Zselyke, a farkaslány a főszereplő. Ha egy farkasos videót nézel meg a héten, ez legyen az.

Szerző:
WWF Magyarország/TM
Fotó:
ANPI
Shutterstock
2015. november 30.

Vadiúj videofelvétel bizonyítja a farkasok állandó jelenlétét az Északi-középhegységben. Ezúttal is Zselyke, a farkaslány a főszereplő. Ha egy farkasos videót nézel meg a héten, ez legyen az.

Zselyke egy augusztusi felvételen

 

Az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársainak felvétele remekül mutatja, hogy az idén Zselyke névre keresztelt fiatal nőstény milyen éberen tájékozódik az erdőben - valószínűleg a fajtársakkal tartva a kapcsolatot. Mivel a farkasok rendkívül félénkek, illetve vadon élő példányaik rendre elkerülik az embert, alig van esélyünk megpillantani őket a természetben „valós időben”.

Itt most megnézheted Zselykét, ahogy aktívan fürkészik az erdőben.

 


 

Zselyke itt is nagyon éber.



A vadon élő farkasok a településektől távol, a nagy kiterjedésű erdők háborítatlanabb részein élnek. Kiváló hallásuknak és szaglásuknak köszönhetően az embert messze elkerülik, így leginkább csak a nyomaikkal találkozhatunk - ha megtanuljuk felismerni ezeket. A farkasok ezért jóformán „láthatatlanok” számunkra, miközben az erdei ökoszisztémák egészséges működéséhez nagyban hozzájárulnak.

Magyarországról egyes szakmai vélemények szerint soha nem tűnt el teljesen a farkas, a Kárpátokhoz tartozó Északi-középhegységben mindig előfordult néhány portyázó egyed. Bár azokon a vidékeken, ahol megjelenik, a háziállatokat kerítéssel, pásztorral és kutyával védelmezik, a farkasokkal való együttélés Európa számos országában a hétköznapok része.

 



„Büszkék vagyunk rá, hogy az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá tartozó tájakon a farkas élőhelyet talál, és az állomány jelenléte folyamatos. […] Az aggteleki és zempléni farkasok rendkívül félénkek - az elmúlt 10 évben semmiféle háziállatokkal kapcsolatos incidensről nem tudunk. Sajnos kilövésük veszélye az utóbbi időkben sem nem szűnt meg - de bízunk benne, hogy a kihelyezett vadfigyelő kamerák, szakembereink ellenőrző-figyelő tereplátogatásai, és a vadásztársadalom természetvédelmet partnerként elfogadó tagjainak közreműködése előbb-utóbb elrettentik az elkövetőket az elejtésüktől" - nyilatkozta Veress Balázs, az Aggteleki Nemzeti Park igazgatója a WWF Magyarországnak.

„A farkasok az erdei élővilág karmesterei - a növényevő nagyvadfajok: szarvasok, őzek, vaddisznók térbeli elhelyezkedését, mozgását irányítják, miközben elejtik a beteg vagy sérült egyedeket. A növényevők visszaszorítása további növény- és állatfajok ezreire hat pozitívan. A vadfajok szabályozása olyan fontos szerepük, hogy az amerikai Yellowstone Nemzeti Park erdei és folyók menti élővilága évek alatt gazdagodásnak indult, miután a farkast 1995-ben elkezdték visszatelepíteni” - foglalta össze Gálhidy László, a WWF Magyarország erdővédelmi programjának vezetője.

Ide kattintva azt is megtudhatod, hogyan változtatták meg a farkasok a folyókat.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Lesd meg a Bükkben kószáló farkasokat!

A Zemplénben és az Aggteleki-karszton is nevelkedik egy-egy farkascsalád

Szürke farkas - csúcsragadozó hazánkban

 

Cikkajánló