Újjászülető kastély és évszázados kastélypark Füzérradványban

Négy évvel hazánk egyik legnagyobb tájképi kertjének helyreállítása után az általa körülölelt kastély is megújul.
 

Szerző:
Gulyás Attila
Fotó:
Gulyás Attila
2019. február 21.

Négy évvel hazánk egyik legnagyobb tájképi kertjének helyreállítása után az általa körülölelt kastély is megújul.
 

Elsőre nem gondolnánk, hogy az Észak-Zempléni-hegység végtelennek tűnő, dimbes-domos tájában a legszükségesebb elem egy különálló, gondozott tájképi kert, pedig egy személyes látogatás után egyértelmű lesz, hogy az itteni, hatalmas park nem megismétli, hanem megkoronázza a tágabb környezet szépségeit.

 

Kastély újragondolva

 

A kastély jelenleg nem látogatható, azonban év végéig a pincétől a padlásig megújul


Az ősi település (egykori nevén Radvány) szélén évszázadok óta áll az uralkodó család, közülük is a területet 1686 óta birtokló Károlyi család lakhelye. A jelenleg itt található épület a 16. században épült kastély teljes átalakításával született Ybl Miklós tervei szerint, és 1870-re nyerte el mai formáját. A romantikus stílusjegyeket viselő épület a történelem során funkcionált már szanatóriumként, korábban, az 1930-as években pedig luxusszállóként is, majd a déli szárny 2018-ig múzeumként várta a látogatókat.

 

A déli szárny kiállításai mellé újabbak érkeznek 

 

Az épület többi részén azonban a napi karbantartás ellenére is meglátszott az idő. A legrosszabb fejlemény, hogy a faszerkezeteket több helyen súlyos gombafertőzés támadta meg, így ezeket részben el kellett távolítani.

 

 

Idén szerencsére eljött a teljes felújítás ideje: a Nemzeti Kastélyprogram keretében összesen közel hárommilliárd forint értékben, részben hazai, részben európai uniós források felhasználásával, az eddigieknél jóval nagyobb volumenű beavatkozások zajlanak. A műemléki helyreállítási munkák magukban foglalják a tető és a gépészeti elemek cseréjét, de a funkciók is bővülnek: a tervek szerint a kínálattal szeretnének minden korosztályt megszólítani, ezért az interaktív elemek, valamint az aktív kikapcsolódást kínáló szolgáltatások széles skálája kerül majd az épületbe és a környékére. Az akadálymentessé tett kastélyban kávézót, ajándékboltot és rendezvényközpontot is kialakítanak, és nem utolsó sorban a díszes kilátótorony is látogatható lesz.

 

Ahol a kert maga a táj

 

A helyszín különlegessége nem ér véget az épület falainál: a mintegy 90 hektáros kastélypark mind mérete, mind az itt található növényritkaságok miatt egyedülálló hazánkban.

 

A park tucatnyi díszének egyike a két óriás platánfa 
 

Az angolkertek, vagy más néven tájképi kertek története a nevüknek megfelelően Angliából indult, még az 1700-as években, mintegy válaszként a korábbi kor - és persze az örök rivális franciák - díszes és szabályos barokk parkjaira. Az angolkertek legfőbb jellemzője ennek megfelelően a természetesség: szabálytalan növénycsoportok, dombok, vizek és útvesztők, ameddig a szem ellát.

 

 

A park eredeti hazájában sokszor a névleges területen túl sem ért teljesen véget: a környező szántóföldekre is elszórt facsoportokat telepítettek, és sok esetben a látható távoli épületeket is lebontották, kerítések helyett pedig az állatokat rejtett árokkal tartották távol, hogy semmi ne zavarja a kilátást, ami így érzésre végtelenül távolra nézett. Hazánk legismertebb angolkertjei közül való az Alcsúti vagy a Vácrátóti Arborétum, illetve a tatai angolpark.

 

 

A füzérradványi park a második világháború után gondozás nélkül maradt, és az ezredfordulóra már úgy tűnt, hogy lassan elveszik az erdőben, ami itt már sajnos nem a zempléni rengeteget, hanem inkább tájidegen fajok és gyomok elterjedését jelentette. A megmentő kezek szinte az utolsó pillanatban érkeztek, és 2015-re újjávarázsolták a gyepek, tavak és erdőfoltok szövevényes rendszerét.

 

A park felújított hídjai szintén Ybl Miklós építészmester keze nyomát viselik 
 

A park nagy része ma az Északerdő Zrt. gondozásában áll, és a felújítás alatt álló kastéllyal ellentétben jelenleg is látogatható. Az erre járók előre meghatározott időpontokban vezetett túrákon ismerhetik meg a hely értékeit, de az évszázados fák között tett séta bármikor egyedi élményt ígér: a terület alapos bejárására érdemes legalább egy teljes órát szánni. Ennyi idő egy kiadós sétára elegendő, a szemlélődés ezen felül tervezendő.

 

A kastélyhoz vezető 800 méter hosszú fasor önmagában is különleges látvány 
 

Friss információk és a kastélypark nyitvatartása Füzzérradvány község honlapján találhatók.
 

 

Kapcsolódó cikkeink:
Megújult főúri pompával vár Füzér
Nosztalgiavonattal a csend zempléni szigetén

Kéktúravideó a Zemplénben

Cikkajánló