Újjávarázsolták a szigligeti várat

Négyszer nagyobb lett a kiállítás a szigligeti várban, ahol a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg az épület történetével.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Gulyás Attila (Kimelt kép)
Forrás:
Veszprém megyei hírportál
turizmus.com
2021. június 28.

Négyszer nagyobb lett a kiállítás a szigligeti várban, ahol a látogatók interaktív módon ismerkedhetnek meg az épület történetével.

Június 24-én átadták a megújult szigligeti várat, ami az elmúlt időszakban részleges rekonstrukción esett át. Megújult a Tóti Lengyel-kapu és unikális ejtőrácsos kapuszerkezete, a Török Bálint-kaputorony, kétszintes lett a Bencés-torony, visszaépítették az egykori Palota és a Felsővár számos kisebb téregységét - írja a Veszprém megyei hírportál. Természetesen új látnivalók és egy vadiúj, modern kiállítás is várja az érdeklődőket.

A tárlat alapterülete a négyszeresére nőtt. A vár építéstörténetével, a tulajdonos családokkal, címereikkel, családfáikkal, a hozzájuk kapcsolódó történetekkel és legendákkal interaktív módon lehet megismerkedni. Be lehet pillantani az egykori lakók hétköznapjaiba, megismerhető a török háborúk időszaka, a végvári katonák fegyverzete és a várnagyok szerepe.

A palotaszárnyban egy vetítőhelyiséget alakítottak ki, ahol egy 3D-s animációs filmet lehet megnézni. A kiállításon világító vármakettek, mini diorámák, megfogható tárgymásolatok idézik fel a vár 761 éves történetét.

Tavaly 180 ezren látogattak el a várba, ezzel az építmény a hazai belépőjeggyel látogatható várak sorában a második helyen áll. (Az első Eger, a harmadik pedig Sárospatak.) A Balaton-felvidéken több helyen folyik jelenleg felújítás: a sümegi várban és a püspöki palotában, illetve Nagyvázsonyban is.

Cikkajánló