Újra baglyokkal népesülnek be a túrkevei fák

Ahogy megérkezett a hideg idő, megjelentek az erdei fülesbaglyok is Magyarország „bagolyfővárosában”. Telente ezernél is több példány gubbaszt a fákon.

Szerző:
Forrás: szoljon.hu
Fotó:
123rf.com
2018. december 13.

Ahogy megérkezett a hideg idő, megjelentek az erdei fülesbaglyok is Magyarország „bagolyfővárosában”. Telente ezernél is több példány gubbaszt a fákon.

A belvárosi utcák egy-egy fáján akár két tucatnyi bagoly is megtelepszik ilyentájt. A szoljon.hu cikke szerint a helyiek már ismerősként köszöntik őket, és nem sok gondot okoz nekik a nappal alvó, csak éjszaka aktív madársereglet.

 


Az erdei fülesbaglyot nem túlzottan izgatja az ember közelsége. Azért szeret településeken tanyázni, mert ott mindig pár fokkal melegebb van, mint az erdőben, és a nagyobb ragadozó madaraktól sem kell tartania. Ettől függetlenül a több százas, ezres csapatok ritkaságnak számítanak, ezért érdekes a túrkevei és a szomszédos kisújszállási gyülekezet.


Tavaly januárban ezt lehetett látni Túrkevén:
 

 

A baglyok az emberre nem jelentenek semmiféle veszélyt, sőt, még hasznosak is: száz madár a három hónapnyi telelés idején 20-30 ezer kártevőt pusztít el. Ekkora méretű rágcsálóirtást csak súlyos környezet- és természetvédelmi, humánegészségügyi kockázatú mérgek bevetésével, sok pénzből lehetne megoldani - írja a szoljon.hu.

 

Kapcsolódó cikkeink:

Gyülekeznek a telelő réti fülesbaglyok az Alföldön

Ritka bagoly tűnt fel Kisdombegyház határában

Így néz ki most Magyarország bagolyfővárosa

Bagolyrekord Túrkevén

Cikkajánló