Újra megnyitotta kapuit a Kotsy-vízimalom

2017-től nem fogadott látogatókat a Zalaszántón, csodaszép környezetben található ipartörténeti bemutatóhely. Most felújították.

Szerző:
Turista Magazin
Forrás:
Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság
2022. szeptember 9.

2017-től nem fogadott látogatókat a Zalaszántón, csodaszép környezetben található ipartörténeti bemutatóhely. Most felújították.

Zalaszántó területén már a török időkben is állt vízimalom, a mai épület elődje. A mostani malom tulajdonosa, Kotsy Nándor nevét viseli. A 19. században emelték. Az 1950-es években már csak darálásra használták. Az 1960-as évektől üzemen kívül állt. 2000-ben a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatósághoz került, és 2005-től látogatható. 2017-ben bezárták, ugyanis addigra fény derült azokra a kivitelezési hibákra, amelyeket nem javítottak ki addig.

A belső tereket szükségessé vált felújítani, sok helyen beázott a malom, a berendezések elkoptak, elhasználódtak. 2021-ben 10 milliós uniós támogatással sikerült helyrehozni az épületet és a hozzátartozó eszközöket.

A Kotsy-malomban a vízikereket az épület belsejében helyezték el, így nyáron nem sütötte a nap, télen pedig nem érte a fagy. Ez a kerék hajtotta meg a malom berendezéseit. Fölülcsapott: a kanalakba belefolyik a víz, annak a súlyától indul be a vízikerék. A malomépületben használati tárgyakat, fotókat, bárcanaplókat találunk, így megismerhetjük a molnárok munkáját. A fogadóépületet is felújították, a malom működését pedig egy épített modell mutatja be.

Cikkajánló