Uniós elismerés

Tizenkilenc idegenforgalmi desztináció között Kaposvár és a Zselic térsége is megkapja idén a Kiváló Európai Desztináció (EDEN) kitüntetést.

Szerző:
forrás: MTI
Fotó:
Csizmadia Tamás
Bükkös Gábor
Dorián
Kataaca
2013. november 13.

Tizenkilenc idegenforgalmi desztináció között Kaposvár és a Zselic térsége is megkapja idén a Kiváló Európai Desztináció (EDEN) kitüntetést.

Brüsszel szerint az európai idegenforgalom a válság dacára meglehetősen erős, az idősek és mozgássérültek számára is elérhető célpontok terén vannak még jobbára kiaknázatlan lehetőségek, ezért az EDEN-díjakat ebben az évben az akadálymentes, mindenki számára megközelíthető és elérhető turista célpontoknak ítélik oda.

 


Az indoklás szerint Kaposvár barátságos, nyugodt és emberi léptékű város, amely mindenki számára elérhető, a belváros pedig sétálóövezet, 106 teljesen akadálymentes gyalogátkelőhellyel, amelyeket hang- és fényjelzések is kiegészítenek a hallás- és látássérültek számára. A bizottság közleménye arra is kitér, hogy a város idegenforgalmi információs központja kerekesszékkel is elérhető, hozzáférhető Braille-írásos térkép, valamint hangos idegenvezető kiadvány látássérülteknek és feliratos film hallássérültek számára. A város múzeumai, galériái, kulturális intézményei közül több teljesen hozzáférhető mindenki számára - derül ki a közleményből.

 


Az EDEN-díj idei 19 kitüntetettjének kiválasztásakor öt szempontot vettek figyelembe: a helynek teljesen akadálymentesnek kell lennie, elérhetőnek kell lennie mindenki számára hozzáférhető közlekedési eszközzel, magas szintű szolgáltatásokat kell nyújtania képzett személyzettel, mindenki számára elérhető kiállításokkal, látványosságokkal kell rendelkezzen, továbbá szintén mindenki számára hozzáférhető foglalási rendszert, honlapot, tájékoztatást kell kínáljon.

 


Emellett az EDEN-díj egyéb feltételeit is teljesítenie kellett a kiválasztottaknak. Ezek az országos átlaghoz képest alacsonyabb látogatószám, társadalmi, kulturális és környezeti szempontból fenntartható menedzsment, amelyben a közhivatalok partnerként működnek együtt a turisztikai ágazat és a térség szereplőivel, valamint a fenntartható turizmusfejlesztési stratégia.

Cikkajánló