Ünnepeld egy klassz programmal a Föld napját

Április 22., ami idén vasárnapra esik, 1990 óta már Magyarországon is a Föld világnapja. Ennek alkalmából a hétvégén országszerte számos programmal készülnek a települések, nemzeti parkok, intézmények, civil szervezetek. Ezek közül szemezgettünk.

Szerző:
TM
Fotó:
Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatósága
facebook.com / Bekatutaj
facebook.com / NASA Earth
laboratorium.hu
facebook.com / Hermann Ottó Intézet
Gulyás Attila
123RF.com
facebook.com / Budakeszi Vadaspark
2018. április 19.

Április 22., ami idén vasárnapra esik, 1990 óta már Magyarországon is a Föld világnapja. Ennek alkalmából a hétvégén országszerte számos programmal készülnek a települések, nemzeti parkok, intézmények, civil szervezetek. Ezek közül szemezgettünk.

1. Pál-völgyi kőfejtő

 


A gyerekek biztosan nem fognak unatkozni a Duna-Ipoly Nemzeti Park igazgatóság rendezvényén. Lesz természetismereti vetélkedő, állatbemutató, meseelőadás, barlangi mentési bemutató, falmászás, koncert, kézműves foglalkozások, és egész nap kedvezményes barlangtúrákon lehet részt venni a Pál-völgyi-barlangban. Emellett zöld civil szervezetekkel és a Dunavirág Vízibusszal is meg lehet ismerkedni. 
Részletek ide kattintva.

 

2. Szemétszedés a Tisza-tavon

 

 

„Negatív szemétkibocsátású” vízitúrára invitál vasárnap a Békatutaj csapata. A program lényege, hogy a résztvevők kenuba pattanva, közös erővel megtisztítják a Tisza-tavat, de legalábbis Poroszló térségét, elsősorban azokat a partszakaszokat, amelyeket a szárazföldről nem lehet megközelíteni. „Itt aztán mindent zsákokba pakolunk, ami mozdítható, és nem kacsa, vagy tuskó. De főleg azt, ami szemétnek tűnik” - írják a honlapon, ahol bővebb információkat is találsz.

 

3. A Föld hétvégéje az Agórában

 Hány év alatt bomlik le egy műanyag flakon? Hogyan működnek a szélerőművek? Hány csillagot számlálhatunk meg éjszaka egy mesterséges megvilágítástól mentes területen? A Föld napjához kapcsolódóan ezen a hétvégén a környezettudományi előadások mellett játékos feladatok mutatnak rá arra, hogy mi mit tudunk tenni a Föld megóvásáért. Az április 21-22-ei programokon a debreceni Agórába szóló belépőjeggyel lehet részt venni. A részletekért kattints ide.

 

4. Föld napi fotómaraton

 

 

Az American Corner Szeged április 21-ei programja kapcsolódik a Föld napja idei mottójához: „Állítsuk meg a műanyagszennyezést!” A résztvevők egy erről szóló előadással hangolódhatnak a témára, és hasznos tanácsokat is kapnak Németh György fotóművésztől. Három kategóriában lehet nevezni: „táj és környezet”, „mintázatok” és „műanyag mindenütt”. A fotókat aznap kell elkészíteni és leadni is. A zsűri minden kategóriából három-három képet választ majd ki, az első helyezettek ajándékcsomagot kapnak. További infók ide kattintva.

 

5. Budatétényi Rózsakert 

 

 

Április 20-án, 9 órától ingyenes családi rendezvényen vehetsz részt a 22. kerületben, a Camponával szemben, a rózsakertben. Lesznek természetismereti, valamint kézműves foglalkozások, környezetvédelmi kvízek, állatfigura-készítés, óriás túzok-puzzle, interaktív játék, melynek keretein belül élhető várost kell építeni, de meg lehet lesni a Napot is távcsövön keresztül, vagy éppen a mikroszkóp alatti világot, illetve meteorológiai műszereket is. A teljes programot itt találod.

 

6. Föld napja és kisvasúti nap a Zsuzsi Erdei Vasúton

 

 

Idén április 28-án ünneplik Magyarország legrégebbi kisvasútján a Föld napját, és egyben kisvasúti napot is rendeznek. A délelőtt fél 11-kor kezdődő program úgynevezett „tavasznyitó ünnep” is. Az ingyenes programkavalkád kiállítással, előadásokkal, terepasztallal, rajzversennyel, közös virágültetéssel, túrával, akadálypályával, kreatív foglalkozásokkal várja az érdeklődőket. Ide kattintva elérhető a menetrend is.

 

7. Múltidéző bringatúra Szombathelyen

 

 

 

Bohókás programmal készülnek vasárnapra a szombathelyiek: mindenkit arra buzdítanak, hogy öltse magára a 20-as, 30-as évek ruháit, díszítse fel virággal a biciklijét, és együtt tekerjenek egy jót a környezettudatosság jegyében. A plakátjukon még stílustippeket is adnak (uraknak bricsesz nadrágot, csokornyakkendőt, hölgyeknek virágos kalapot vagy éppen piros rúzst ajánlanak), és azt ígérik, a túra utáni programokon is érdemes részt lesz venni.

 

8. Budakeszi Vadaspark

 

Óriás társasjáték, mosómedve-, róka- és aranysakál-bemutatók, madárgyűrűzés, kisragadozó tréning és „klíma-kaland” szerepel egyik kedvenc vadasparkunk április 21-ei programrepertoárjában. A látogatók találkozhatnak a Pilis-Budai Kutyamentő Egyesülettel is, melynek munkatársai a felelős állattartás rejtelmeibe avatják be a gyerekeket, és a vállalkozó szelleműek akár örökbe is fogadhatnak egy négylábú kedvencet. A vadaspark honlapján itt éred el

 

 

Idén a műanyagmentes világ a Föld napja témája
Az első Föld napját 1970-ben tartották az USA-ban egy egyetemista kezdeményezésére, és ennek nyomán szigorú törvények is születtek a levegő és a vizek védelmének érdekében. 89-ben Kaliforniában létrejött a Föld Napja Nemzetközi Hírközpont, ahonnan havonta küldenek hírlevelet a világ összes országába. Magyarországon egy évvel később alakult meg a Föld Napja Alapítvány. Azóta tartjuk mi is (174 másik ország mellett) április 22-én a Föld napját, amelyhez kapcsolódóan évről évre többen tartanak figyelemfelhívó rendezvényeket, és tesznek valamit a környezetért. A mozgalom egyik jelmondata: „Ki mondta, hogy nem tudod megváltoztatni a világot?” Ebben az évben a műanyagmentesség köré szervezik az eseményt.
 
 

 

Cikkajánló