Ünnepeljük együtt a 100 éves szegedi füvészkertet!

Az idén 100 éves szegedi füvészkert családi nappal ünnepli születésnapját október 8-án, a programok között lesznek gyermekműsorok, játékok, koncertek és fotókiállítás is.

Szerző:
Turista Magazin
Fotó:
Tóth Judit
2022. október 5.

Az idén 100 éves szegedi füvészkert családi nappal ünnepli születésnapját október 8-án, a programok között lesznek gyermekműsorok, játékok, koncertek és fotókiállítás is.

Igazi ünnepi hangulat várja a látogatókat október 8-án szombaton a szegedi fűvészkertben, a programok mellett a nap folyamán természetesen lehetőség lesz szakvezetéssel is ismerkedni a kert különlegességeivel. A programok között lesznek gyermekműsorok, pecsétgyűjtő játék, Kezes-lábas játszóház, 100 év – 100 fotó címmel természetfotó-kiállítás, zárásként pedig a Kaláka együttes koncertje.

A füvészkert a 100 éves évfordulóra egy érdekes kezdeményezést is indított, állatkertek mintájára örökbefogadással támogathatjuk a szegedi füvészkertet, igaz, itt nem állatokat, hanem növényeket karolhatunk fel.

Több, mint 6000 növényfaj és növényfajta található a füvészkertben, amelyek közül mindenki megtalálhatja a számára legkedvesebbet. Az örökbefogadható növények listáját és a részleteket itt találjátok.

A Szegedi Tudományegyetem füvészkertjét 1922-ben alapították, amikor a kolozsvári egyetem Szegedre költözött. A város 20 kh (kataszteri hold) szántóföldet ajándékozott az egyetemnek hogy egy füvészkertet hozzanak létre rajta. A növények betelepítését az alapító igazgató, Győrffy István kezdte meg 1925-ben, majd 1928-ban ártézi kút, 1929-30-ban pedig növénynevelő üvegház létesült a füvészkertben. Az első tó 1931-ben készült el.

A szegedi fűvészkert egyik büszkesége, és amely talán a legismertebb látványossága, az a hatalmas szabadtéri indiailótusz-állomány, amely Közép-Európa legnagyobbja.

Ennek alapjait 1932-ben hozták a füvészkertbe az óföldeák-gencsháti Návay-kastély tavából, sajnos az óföldeáki forrásállomány azóta megsemmisült. 1940-től Greguss Pál professzor töltötte be az igazgatói posztot, az ő nevéhez fűződik az akkori kert elsősorban az oktatást szolgáló, didaktikai célú gyűjteményeinek kialakítása (rózsakert, sziklakert, arborétum, rendszertani gyűjtemény), és a szecsuáni (délkínai) ősfenyő betelepítése. 1952-58 között üvegházakat építtetett a trópusi haszon-növények bemutatására.

Az SZTE Füvészkert a különböző környezeti és emberi tényezők miatt kihalásra ítéltetett fajainak megmentése mellett, más országok ritkaságait is felvonultatja, bemutatja. Számos olyan növényfaj van jelen amely saját élőhelyén már ritkaságnak számít és jelentős eszmei és természetvédelmi értékkel bír.

Cikkajánló