Úton lenni fontosabb, mint odaérni – Interjú Gyenes Károllyal

A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat készítésének negyvenedik évfordulója alkalmából Gyenes Károly emlékfilmet rendezett, amit online bárki megnézhet. Ennek apropóján az alkotóval most egy interjú is készült.

Szöveg:
Fotó:
Gyenes Károly
2020. május 21.

A Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozat készítésének negyvenedik évfordulója alkalmából Gyenes Károly emlékfilmet rendezett, amit online bárki megnézhet. Ennek apropóján az alkotóval most egy interjú is készült.

1979-ben egy alig pár fős filmes stábnak sikerült a magyar filmgyártás területén egyedülállót alkotni. Rockenbauer Pál és kollégái 76 nap alatt végig járták az Országos Kéktúra akkori útvonalát, és az útközben szerzett élményekből született meg a Másfélmillió lépés Magyarországon-sorozat.

Az alkotás és az alkotók iránt érzett mély tiszteletből készítette el emlékfilmjét Ércnél maradandóbb címmel Gyenes Károly, aki az akkori csapatnak még nem volt a tagja. Nevével a további Kéktúra-filmek (És még egymillió lépés, Kerekek és lépések) stáblistáján találkozunk. Ahogy mi is megírtuk, a film most már online is elérhető. Ennek aktualitása kapcsán beszélgettünk az Ércnél maradandóbb szerkesztőjével és rendezőjével.

Miért Ércnél maradandóbb a film címe?

Gyenes Károly: A Horatiustól vett idézet a Másfélmillió lépés Magyarországon kikezdhetetlen tartósságára, örökérvényű értékeire és mondanivalójára, el nem múló népszerűségére utal.

Hogyan született meg a film ötlete?

Egészen pontosan 2017-ben fogalmazódott meg bennem, de nem ezt a filmet akartam elkészíteni. Abban az évben Rockenbauer Pál halálának 30. évfordulója alkalmából Zengővárkonyon és Pécsváradon összegyűltünk jó néhányan, majdhogynem az ország minden pontjáról. Az ott ismét levetített 1997-es Roki-film, a kollégák és túratársak felidézett emlékei megindítóan hatottak rám, így írtam egy csupán másfél oldalas dolgozatot Paliról. Az eredeti elképzelésem szerint az ő személye előtt tisztelegve készült volna el egy dokumentumfilm. Nem sokkal később, amikor lehetőség nyílt pályázni az emlékfilm leforgatására, átdolgoztam ezt a szinopszist azzal a céllal, hogy a felejthetetlen pályatársam mellett a legendás sorozatnak is méltó emléket állítsunk. Miután megkaptuk a forgatási engedélyt, határozott célunk volt, hogy 2019-re, a Másfélmillió lépés Magyarországon negyvenedik évfordulójának alkalmára elkészüljünk.

Mi alapján döntöttél a filmben megszólalók mellett?

A film alapvető pilléreit az 1979-es forgatás, a Rockenbauer Pálhoz fűződő személyes élmények és az ő személyiségének a titka, a kéktúrázás lényege, és az új alkotások adják. Fontosnak tartottuk, hogy a múltidézés mellett hangsúlyt kapjon a napjainkra gyakorolt hatás is. Ezért az adta magát, hogy az egykori szereplők mellett a jelenhez kapcsolódó interjúalanyokat is megkerestünk. A megszólalók mind kapcsolódnak a Kéktúrához, de más és más szempontok alapján. Így ismerhetik meg a nézők Burger Barna fotográfust, Jónás Szabolcsot, a Veresegyházi Városi Televízió főszerkesztőjét, Tóth Viktória grafikust, Csarnó Ákos zenészt, Tenczer Gábort és Fiantok Dánielt, az Index szerkesztőit, akiket alkotómunkára sarkallt a Másfélmillió lépés Magyarországon. Mind végigjárták az Országos Kéktúrát, az élményeikből készült filmek, képek, könyvek méltó módon képviselik az OKT szellemi örökségét.

Ki tudnál emelni néhány maradandó emléket a film forgatásáról?

Számos ilyen van, nehéz kiemelni csak egyet vagy kettőt ezek közül. Például váratlan volt az a szakadó eső, ami a zalaszántói sztúpánál fogadott minket és az éppen odaérkező Bakancslista stábját. Az időjárás azonban nem tudta keresztülhúzni a számításainkat, hiszen így is gyönyörű felvételek készültek a sztúpáról. Vagy megható érzés volt találkozni a sorozatban még csak 16 éves, napjainkban már érett korú egykori kőbányai gimnazistákkal.

Mit jelent számodra az Országos Kéktúra?

Egy életre szóló tapasztalat, ahol úton lenni fontosabb, mint a végcélhoz elérni. Ezt a szellemiséget kaptam Rockenbauer Páltól, a Másfélmillió lépés Magyarországon című sorozattól, és ezt adom tovább az unokáimnak is. Felnőtt korú végzett tanár voltam már, amikor a diákoknak szervezett háromnapos túrák során elkezdtem odafigyelni a kéktúrázás lényegére. Láttam, hogy a gyerekeknek micsoda élmény a pecséteket gyűjteni és milyen erős a kapcsolat- és közösségépítő hatása.

Mindezek, és később a sorozat indított el engem azon a bizonyos kék úton, amelyet járok azóta is, újra meg újra. Hiszen sokkal értékesebb a ráfordított idő, az útközben gyűjtött ismeretek és megismerések, mint a teljesítésért járó kitűző megszerzése.

Én ezzel a jó tanáccsal biztatnék mindenkit szülőt, nagyszülőt, gyerekeket, unokákat egyaránt. El kell indulni az Országos Kéktúrán, végig kell járni, akár többször is. Nem érdemes takarékoskodni az idővel.

Az Másfélmillió lépés Magyarországon és az Ércnél maradandóbb forgatásain készült fotókat köszönjük szépen Gyenes Károlynak!

Cikkajánló