Vaddisznók a kameracsapda előtt – Videó

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdőben elrejtett kamerája megörökítette a párzási időszak előtt felélénkülő vaddisznókat.

Szerző:
Bükki Nemzeti Park Igazgatóság
Pilisi Parkerdő Zrt.
Turista Magazin
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép - illusztráció)
2021. február 5.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság erdőben elrejtett kamerája megörökítette a párzási időszak előtt felélénkülő vaddisznókat.

A Bükkben decemberben kezdenek „ébredezni” a vaddisznók. Addig jobbára éjjel és magányosan mozgolódnak, majd egyre izgatottabbá válnak. Ez a folyamat jól nyomon követhető a több felvételből összerakott videón is:

Ekkor veszi kezdetét a búgás, azaz a vaddisznók nászidőszaka, ami a nemzetipark-igazgatóság leírása szerint „cseppet sem diszkrét és csöndes”. Hozzáteszik, hogy az elmúlt időszakban a vaddisznók ivari aktivitása szinte egész évben jellemző, és a fiatal kocák is egyre gyakrabban lesznek vemhesek.

Tudtad?
  • Bár ma már egyáltalán nem lepődünk meg, ha lakott területen találkozunk a vaddisznóval, a kezdetek kezdetén a faj vízközelben, mocsaras vidékeken élt. Ezután „költözött be” az erdőbe, majd remek alkalmazkodóképességének és szaporaságának köszönhetően elterjedt az egész országban, beleértve az Alföldet is. Manapság az ember közelsége sem zavarja.
  • A vaddisznó nagyjából akkora, mint egy házi disznó. Marmagassága 60-120 centiméter, testtömege kifejlett korban 50-150 kilogramm között változik.
  • Mindent megeszik a gilisztától kezdve a gombán keresztül a gyümölcsökig. Ősszel leginkább makkon él.
  • Egyre jobban kitolódik a párzási és az ellési időszak, de a legtöbb malacot február és május között hozzá világra az anyakoca. A malacok három hónapos koruk után veszítik el a csíkjaikat.
  • A kocák, a malacok és a süldők (1-2 éves vaddisznók) kondában élnek, az idősebb kanok magányosan.
Cikkajánló