Hírek

Változtak a medvehagyma gyűjtésére vonatkozó szabályok a Mecsekben

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területein ebben az évben tilos lesz medvehagymát szedni. Védett természeti területeken a gyűjtés csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható.

Szerző:
Mecsekerdő Zrt.
Fotó:
Shutterstock
2016. február 11.

A Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területein ebben az évben tilos lesz medvehagymát szedni. Védett természeti területeken a gyűjtés csak a természetvédelmi hatóság engedélyével folytatható.

Néhány hét múlva ellepi az ország legnagyobb medvehagyma-gyűjtő területét, a Mecseket a tavasz hírnökeként jegyzett, jellegzetesen fokhagyma illatú, vér- és vesetisztítóként is ismert gyógynövény, a medvehagyma, amelyet előszeretettel szüretelnek az erdőben járók.


A 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében állami erdőben - nem védett területen - mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt - így medvehagyma-levelet is - gyűjthet külön engedély nélkül. Ennek mértéke nem haladhatja meg a 2 kg/fő-t naponta. Amennyiben valaki ennél nagyobb mennyiséget kíván szedni, azt csak az erdőgazdálkodó engedélyével teheti. A Mecsekerdő Zrt. által kezelt területekre az engedélyt a társaság erdészeteinél lehet megvásárolni.

 


Fokozottan védett területeken a gyűjtés tilos. A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság tájékoztatása szerint Nyugat-Mecsek Tájvédelmi Körzet egyes területeinek pihentetése szükséges a korábbi évek intenzív gyűjtési igénybevétele miatt, a tájvédelmi körzet egyéb területein hatósági engedéllyel a gyűjtés továbbra is folytatható.

 

A piros vonallal körülhatárolt területeken 2016. évben a medvehagyma gyűjtése tilos.

 

 

 

Biztosan medvehagyma?
Sokan joggal aggódnak, hogy a medvehagyma levelét összekeverik a mérgező gyöngyvirágéval. Bár a két növény levelei valóban hasonlítanak egymásra, most összefoglaljuk azokat az ismérveket, amivel megóvhatod magad és családod a végzetes tévedéstől:
- Virágzásuk idején a legegyszerűbb elkülöníteni őket, hiszen a gyöngyvirág harang alakú, édes illatú virágzatát sokan felismerik. A medvehagyma virágjai a szárcsúcson nyílnak, csöppet sem illatosak, hanem hagymaszagúak, és csillagalakra emlékeztetnek.
- Virágzás előtt a legbiztosabb ismertetőjele a medvehagymának az illata. Ha nem vagy biztos a dolgodban, dörzsöld meg a leveleket, és ha jön a jellegzetes illat, akkor nyugodtan begyűjtheted.
- A levelek szélessége is árulkodó lehet. A medvehagyma ívesen visszahajló levelei ugyanis nem szélesebbek 4 centiméternél, a gyöngyvirág levelei pedig legalább 6 centi szélesek. Ha biztosra akarsz menni és rossz vagy a méretek becslésében, vigyél magaddal egy vonalzót is.
 
 

Kapcsolódó cikkeink:

Kilátó és medvehagyma-tanösvény a Vértesben

Óvatosan a medvehagymával

Tavaszi erdők terített asztala

Medvehagymás spagetti

 

Cikkajánló