Varázslatos hazai vízesések

Bár Magyarország nem a hatalmas, hömpölygő zuhatagairól híres, azért itthon is találunk különleges vízeséseket, amelyek köré megéri kirándulást szervezni. A hazai „klasszikusok” mellé összegyűjtöttünk még néhány kevésbé ismertet, amitől garantáltan eláll majd a lélegzeted. Bakancslistagyanús mind.

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Gulyás Attila
2018. március 30.

Bár Magyarország nem a hatalmas, hömpölygő zuhatagairól híres, azért itthon is találunk különleges vízeséseket, amelyek köré megéri kirándulást szervezni. A hazai „klasszikusok” mellé összegyűjtöttünk még néhány kevésbé ismertet, amitől garantáltan eláll majd a lélegzeted. Bakancslistagyanús mind.

1. Lillafüredi-vízesés, Bükk


A Miskolchoz tartozó Lillafüreden zubog alá Magyarország legmagasabb mesterséges zuhataga. A hazai csúcstartó 20 méter magasból ontja dübörgő víztömegét az alatta elterülő sziklákra. A Szinva-patak táplálja, amely eredetileg a Hámori-tóba torkollott, ám a Palotaszálló 1927 és 1931 közötti építésekor vizét elterelték, s a függőkert teraszos sétányrendszerével együtt a vízesést is kialakították. Mesterséges volta azonban semmit nem vesz el a látvány élvezeti értékéből. Sőt, ha még fokozni szeretnéd a hatást, akkor sétálj fel az egykori vadászkastélyhoz, ahol ma a neoreneszánsz Palotaszálló működik, és nézz szét az alatta elterülő függőkertben. A teraszok, a sziklák és a robajló vízfüggöny fantasztikus képet tárnak eléd. A zuhatagot követő gyalogúton, a korlátok mellett, terméskő bástyák mentén biztonságosan lejuthatsz egészen a vízesés „lábához”, ahol az Anna-barlang bejárata nyílik.

Túratipp - Barangolás a Bükkben
Útvonal: Lillafüred-Lusta-völgy-Nagy-mező-Bánkút-Vadász-völgy-Ómassa. Táv: 19 km. Szint: 540 m. Időtartam: 4 óra. Jelzések útközben: P, K, Z, Z+, S. Közepes nehézségű túra erdei utakon, sziklás ösvényeken. Az átlagos kondícióval rendelkezők is könnyen teljesíthetik, de a túra végére azért a kellemes fáradtságérzet sem marad majd el.


2. Ferde-vízesés, Csepegő-szikla, Keleti-Mecsek

 


Nagy szerencséjük van az óbányaiaknak, hogy egy meseszép völgyben lakhatnak. A Kisújbánya és Óbánya között húzódó völgyszoros joggal pályázhatna az ország legromantikusabb szurdoka címre. Az Öreg-patak mellett vezető túraösvény Hobbitfalvát idéző erdőrengetegben kanyarog. Itt még azon sem lepődnénk meg nagyon, ha Zsákos Frodó jönne velünk szembe. E helyütt található a Keleti-Mecsek leglátványosabb zúgója, a Tündér-lépcső, avagy közismertebb nevén a Ferde-vízesés. Érdekessége, hogy nem egyenes, mivel a kréta időszaki vulkanikus tevékenység következményeként a kibillent, pados mészkőrétegeken valóban ferdén zubog le a patak vize. A vízesés közelében a látványos Csepegő-szikla magasodik, amelyről valóban több helyen csöpög a víz. Igazi rohanásból kiszakító, léleknyugtató hely. Óbánya és Kisújbánya felől egyaránt a Dél-dunántúli Kéktúra kék jelzésén juthatunk el e különleges természeti látványosságokhoz.


Túratipp - Ahol elvarázsol a Keleti-Mecsek
Útvonal: Óbánya-Óbányai-völgy (Pisztrángos-tavak, Ferde-vízesés, Csepegő-szikla)-Kisújbánya-Cigány-hegy (kilátó)-Boszorkány-forrás-Harács-mező-Óbánya (Óbányai-kilátó). Táv: 12 km. Szint: 420 m. Időtartam: 5 óra. Könnyen teljesíthető túra, mindenkinek ajánlható. Hangulatos erdei ösvényeken vezet végig. Amilyen gyorsan bejárható, olyan maradandó élményt nyújt e kirándulás.

 

 

3. Alsó- és Felső-vízesés, Mátra

 

 

Van a Nyugati-Mátrában két, közel négy méter magasról lezúduló, parádés vízesés, amelyeket még a legrészletesebb útikönyvek sem említenek. Pedig nem ártana tudni az Alsó- és a Felső-vízesésről, és rajta is vannak a térképen, csak egy kicsit alaposabban kell őket keresni. Mátrakeresztesről kb. 15 perces gyaloglással, a piros kereszt jelzésen jutunk el az Alsó-vízeséshez, majd a piros háromszög jelzésen a csupán pár száz méterre lévő Felső-vízeséshez és a fölé magasodó Lyukas-kő (Szikla-kapu) boltívszerű sziklaképződményéhez. Ha csapadékos időszak után érkezünk ide, garantáltan földbe gyökerezik a lábunk az ámulattól. A borostyánnal benőtt sziklafal tetejéről aláhulló, több méteres zuhatag minden fotóst kattintásra késztet. Mohás sziklatömbök, csobogó patak, Szikla-kapu, mint egy „kincskeresős” kalandfilm helyszíne. Csak a rejtekhely hiányzik.

Túratipp - Mátrai kilátások
Útvonal: Mátrakeresztes (P+)-Alsó-vízesés (P∆)-Felső-vízesés (P)-Mátrakeresztes (P, P+)-Ágasvári turistaház (K)-Mátra-bérc-Mátraszentistván-Mátraszentlászló-Galyatető. Táv: 15 km. Szint: 1000 m. Időtartam: 6,5 óra. A túra végig jól járható, jelzett ösvényeken; az Ágasvári turistaháztól Galyatetőig az Országos Kéktúra nyomvonalán halad. Közepes nehézségű túra, néhány combosabb emelkedővel és sok szép mátrai panorámával.

 



4. Ördögmalom-vízesés, Visegrádi-hegység

 

 

Visegrádtól nem messze, mintegy 2,5 kilométerre, az Apát-kúti-völgy legszebb szakaszán, a Malomkerti-völgyben bukkanhatunk az Ördögmalom-vízesésre. A sebesen futó Apát-kúti-patak a legömbölyített andezitdarabokon, az „ördög malomkövein” meg-megakadva, 25 méter hosszan ömlik le. Jól látható, hogy az évezredek során a csobogó patak hogyan vájt magának kővályút az andezittufa-lépcsőben, a sziklapad alatt pedig egy öblösebb medencét alakított ki. Kihagyhatatlan úti cél hóolvadás után vagy a nagy tavaszi esőzések idején, amikor a fürge patak széles sávban, nagy robajjal bukik alá a sziklafalon. Ha egy kellemes erdei sétával szeretnéd összekötni a vízesésezést, akkor a Visegrádról induló piros jelzésű turistautat ajánljuk. Lustábbak kocsival is érkezhetnek, mivel a helyszín Visegrád felől a Telgárthy-rétig, a Bertényi Miklós Füvészkertig aszfaltúton, autóval is jól megközelíthető.

Túratipp - Erdei források nyomában a Visegrádi-hegységben
Útvonal: Visegrád (piros sáv jelzés)-Apát-kúti-völgy-Ördögmalom-vízesés-Magda-forrás-Telgárthy-forrás-Kaán Károly-forrás-Alpár-forrás-Pilisszentlászló-Papréti erdészház (kék sáv jelzés)-Vízverés nyerge-Fellegvár-Visegrád. Táv: 22 km. Szint: kb. 850 m. Időtartam: 6-7 óra. Kisebb emelkedőkkel és lejtőkkel tarkított, közepes nehézségű túra, amely végig jól jelzett, erdei turistaúton halad.

 


5. Római-fürdő, Bakony


 

A Keleti-Bakony sokak szerint egyik legvadregényesebb vidéke a Bakonynána közelében található Gaja-szurdok, ahol a Gaja patak sziklák közé szorult vízesése, a Római-fürdő működik. A völgymeredély hirtelen összeszűkül, és a patak két függőleges sziklafal alkotta szurdokba ontja hömpölygő vízáradatát. A vízesést valójában több kisebb zúgó alkotja, vizét pedig végül egy meredek sziklatömbökkel szegélyezett, árnyas medencébe bocsátja. Magas vízálláskor a patak teljes egészében kitölti a völgyszoros alját. A Római-fürdő katlanját leginkább a szurdokot felülről érintő kék jelzésű turistaúton ajánlott megközelíteni. A vízesés mellett, a völgyoldalban nyílik a hírhedt bakonyi betyárról elnevezett Savanyú Jóska-barlang bejárata. A közelben találjuk a bővizű Vadalmás- vagy Szerelem-forrást, amely kulturált környezetével, padjaival, asztalaival, fedett pihenőjével kiváló erdei piknikezőhelynek bizonyul. A vízesést és a Gaja völgyének látnivalóit legkönnyebben az Országos Kéktúra útvonalán érhetjük el.

Túratipp - Két keréken a Keleti-Bakonyban
Útvonal: Bakonynána, Vadalmás-pihenő-Széchenyi Zsigmond-kilátó (Tés)-Tés-Hétházpuszta-Hamuház-Hétházpuszta-Tés-Vadalmás-pihenő, Bakonynána. Táv: 20,5 km. Időtartam pihenőkkel együtt: 2-3 óra. A túraútvonal 60%-ban murvás, 20%-ban aszfalt-, 20%-ban földúton halad. A túrára trekking- vagy hegyikerékpár javasolt.

 


6. Fátyol-vízesés, Bükk

 

Ha vízesés Magyarországon, akkor a Szilvásvárad közelében található Szalajka-völgyi Fátyol-vízesés feltehetően mindenkinek beugrik. Népszerűsége és tetszési indexe a hazai zuhatagok között egyértelműen az első három közé emeli. Ennek egyik oka, hogy a mésztufagátak alkotta teraszain az év legnagyobb részében látványosan görgeti víztömegét. A másik, hogy elbűvölő a táj, amelyben a Szalajka-patak csörgedezve végigfut, és a vízesésen kívül is akad még itt bőven látnivaló. A lipicai ménes, a vadaspark, az erdészeti múzeum, a Szikla-forrás, a pisztrángos tavak, az erdei kisvasút, a Gloriette-tisztás, az Istállós-kő ősemberbarlangja mind a közelben találhatók, ezért érdemes egész napos kirándulást szervezni a Szilvásváradra.

 

A 2016. áprilisi magazinban még több különleges vízesését találsz, amiért megéri tavasszal útra kelni.

 

A KORÁBBI MAGAZINOKAT ITT LEHET MEGRENDELNI.


Kapcsolódó cikkeink:

A boldogság időszakos (karszt)forrásai

Öt különleges hazai tó, ahova megéri elutazni

Öt vadregényes tó családi kiruccanáshoz
 

Cikkajánló