Varázslatos skanzenek tavaszra

Dédszüleink tudták, hogyan kell egyetlen tölgyfatörzsből hajót készíteni, jól ismerték a természet törvényeit, az élet és halál mindennapjaik természetes része volt. A Turista Magazin most négy olyan skanzent ajánl neked, amelyekben te is részese lehetsz picit egy rég letűnt világnak, és ami családi programnak is tökéletes egy szép tavaszi hétvégén.

Szerző:
Lénárt Emese
Fotó:
Nagy Loránd István
Sóstói Múzeumfalu
Göcseji Falumúzeum
2015. május 6.

Dédszüleink tudták, hogyan kell egyetlen tölgyfatörzsből hajót készíteni, jól ismerték a természet törvényeit, az élet és halál mindennapjaik természetes része volt. A Turista Magazin most négy olyan skanzent ajánl neked, amelyekben te is részese lehetsz picit egy rég letűnt világnak, és ami családi programnak is tökéletes egy szép tavaszi hétvégén.

1. Borgőzös szüretek emléke - Szabadtéri Néprajzi Gyűjtemény, Szenna

 


A Kaposvártól 8 km-re található Európa Nostra díjas szabadtéri gyűjtemény területén 1978-ban nyitották meg az első portát, majd minden évben újabb épülettel, épületegyüttessel gazdagodott a paraszti kultúrát bemutató anyag. A dél-dunántúli népi építészetet reprezentáló jellegzetes talpasházakat a Zselicségből, Belső-Somogy falvaiból és a Dráva-mentéről szállították ide. Az épületek összeállításánál idősebb, a hagyományos technikákhoz értő mesteremberek segítségét vették igénybe. A házak többsége református család otthona volt. Ma az öt portából álló egyutcás skanzen területén barangolva bepillantást nyerhetsz az 1848 utáni paraszti kultúra változatos emlékanyagába. A házak háromosztatúak (szoba-konyha-szoba vagy szoba-konyha-kamra), kontyolt vagy csonkakontyolt rozsszalmából készült zsúptetők fedik őket, az adott időszakra még a füstöskonyha jellemző, kéményt nem építettek. A telkeken elhelyezett gazdasági épületek, használati eszközök egy-egy család vagyoni helyzetét is jól tükrözik. A gyűjtemény egyik legszebb épülete a 18. század végi, népi barokk stílusú, festett, kazettás mennyezetű református templom. A borkultúra szerelmeseinek is érdemes ellátogatni Szennára, mert a korabeli pincékben és présházakban felidézhetik a régi idők borgőzös szüreteit is.


Bővebb információ:
smmi.hu/szenna
A skanzen közösségi oldalát itt találod!

2. A hőkön sült perec titka - Vasi Múzeumfalu, Szombathely

 A Vasi Múzeumfalu építése 1969-ben kezdődött, és 1973-ban az ország második skanzeneként nyitotta meg kapuit az érdeklődők előtt. A több mint 30 építményt mintegy 27 községből gyűjtötték össze, és építették újra, a néprajzi anyag bővítése jelenleg is folyamatban van. A letűnt századok jellegzetes paraszti ház- és lakáskultúráját bemutató falu egyik leglátványosabb eleme a félköríves utcasor, a síkvidéki területek tájegységein kívül a megyében élő német és horvát nemzetiségek életvitelét is hűen tükrözi. A mesterségesen kialakított dombon felfedezheted az Őrség és a szlovén Vendvidék szertelepüléseit, míg a déli lankákra pincesor települt. A házakon kívül gazdasági udvarok, műhelyek, melléképületek, és a skanzen jelképe, a molnaszecsődi harangláb is helyet kapott a területen. Ha idelátogatsz, készülj fel arra, hogy legalább 250 évet repülhetsz vissza az időben, a régi korok paraszti világát ugyanis itt sem csak a kiállított tárgyakon keresztül ismerheted meg, hanem pl. múzeumi órákon, kézműves foglalkozásokon is. A falu munkatársaitól megtudhatod, hogy miként készül például a hőkön sült perec (két ágból font kerek, 20-22 cm átmérőjű, fényes, vörösesbarna felületű finomság, a szerk.), vagy hogyan használták eleink a hajdivánt (két félkörös ívben meghajlított, vékony husángra kifeszített háló, amely összehajtva széna, szalma szállítására alkalmas, a szerk.).


Bővebb információ:
vasimuzeumfalu.hu/hu/bemutatkozas
A skanzen közösségi oldalát itt találod!

3. Mesebeli falu a holtág partján - Göcseji Falumúzeum, Zalaegerszeg

 


A Göcseji Falumúzeum az ország első szabadtéri gyűjteményeként 1968-ban nyitotta meg kapuit a látogatók előtt, és azóta országos szinten is jelentős bemutatóhellyé vált. A gyűjtemény mintegy 40 építményből és több száz kiállított tárgyból áll. Különlegessége - országos „elsőségén” túl - az az archaikus állapot, amelyet a kutatóknak még a múlt század derekán sikerült konzerválni és a gyűjtemény keretein belül fenntartani. Védjegyévé vált híres programjai (pl. Zalaegerszegi Országos Fazekas- és Keramikus Találkozó, Kenyérfesztivál) nemcsak a régióból, de az országból és külföldről is számos látogatót vonzanak. A Zala holtága mellett létrehozott, és elemeiben újraépített gyűjtemény (a Hencz-vízimalmot kivéve, amely máig eredeti helyén tekinthető meg) valójában egy elképzelt falu, amely ebben a formában nem létezett, de a mai kor embere számára szemlélteti a hajdani egyutcás településtípust, a boronafalú házak világát, amelyekben nem ritkán több generáció nőtt fel, és élt együtt. A falumúzeumban az elmúlt időszakban kialakítottak egy Zöld Ösvény nevű tanösvényt is, amelyen megismerkedhetsz a komposztálás és az aszalás rejtelmeivel, de tanulhatsz népi játékokat, a hal- és madármegfigyelő pedig a természettel való barátkozásra kínál remek lehetőséget.

Bővebb információ:
gocsejiskanzen.hu
A skanzen közösségi oldalát itt találod!

4. Tulipános láda a tirpák portán - Sóstói Múzeumfalu, Nyíregyháza-Sóstó

 


A sóstói múzeumfalu tervezése már a hatvanas évek elején elkezdődött, de a hét és fél hektáros múzeumfalu első öt berendezett parasztportája csak 1979-ben nyílt meg a közönség előtt. Ma több mint 80 építmény reprezentálja Északkelet-magyarország változatos népi építészetét. A látogatók előtt megelevenedik Szatmár, Bereg, Rétköz, Nyírség és a Nyíri Mezőség 19. század végi szegény- és középparaszti valamint kisnemesi élete: lakóházakon, gazdasági épületeken, jellegzetes használati eszközökön és dísztárgyakon keresztül kaphatsz betekintést egy rég letűnt világ hétköznapjaiba. A közösségi élet színterei (pl. a paplak, a tűzoltószertár, kocsma) mellett többek között a kismesterséget bemutató műhelyek (pl. borbélyüzlet) is helyet kaptak, de megismerheted a szlovák népesség tipikus bokortanyai életmódját tükröző „tirpák tanyát” is. A nem mindennapi szabadtéri barangolást érdemes összekötni a paraszti munkákat (pl. aszalás, lekvárfőzés, paszulycséplés), a régi mesterségeket (pl. gyertyamártás, bőrözés, gyöngyfűzés) felelevenítő bemutatóval, csoportfoglalkozások keretében pedig el is sajátíthatók az egykori kézművesmesterek fogásai. Jeles ünnepek közeledtével se éri meg otthon maradni: az érdeklődőknek ilyenkor az alkalomhoz kapcsolódó használati tárgyakat mutatják be.


Bővebb információ:
muzeumfalu.hu
https://www.facebook.com/Muzeumfalu

A témáról bővebben a Turista Magazin április számában olvashatsz!

 

 

Cikkajánló