Varázslatos vadvirágok - szerencsehozó tavaszi erdei növények

Gyönyörű, színes virágok, tarka mezők, zöldellő fák és friss levegő - egy ideális erdei séta hozzávalói. Mutatunk néhány szép vadvirágot, amit láthatsz, ha április-májusban mész kirándulni. Egyesekkel akár a szerencsét is bevonzhatod. 

Szerző:
Szerencsejáték Zrt.
Fotó:
123rf.hu
Wikipédia / albinfo
Wikipédia / André Karwath
2017. április 17.

Gyönyörű, színes virágok, tarka mezők, zöldellő fák és friss levegő - egy ideális erdei séta hozzávalói. Mutatunk néhány szép vadvirágot, amit láthatsz, ha április-májusban mész kirándulni. Egyesekkel akár a szerencsét is bevonzhatod. 

Tavaszi kankalin (Primula veris)

 

 

Szent Péter kulcsa néven is ismert növény, amely nevét a hagyomány szerint arról kapta, hogy virágjai úgy nyílnak, mintha kulcsok lennének egy kulcscsomón. Ezen hasonlósága miatt a kincskeresésre is alkalmasnak tartották, valamint, úgy hitték, hogy az örök fiatalság erejét rejti a szirmaiban. Március végétől, április elejétől virágzik sziklagyepeken, erdei tisztásokon, erdőszéleken, réteken, törmelékes lejtőkön. Virágzata aranysárga, kellemes illatot áraszt. Gyökerét felhasználják köhögéscsillapító teákba, de vértisztító hatása révén böjtök és méregtelenítő kúrák kedvelt gyógyteája is.

 

Illatos ibolya (Viola odorata)

 

 

Erdőkben, utak szélén az egyik leggyakoribb tavaszi növény. A szerény külsejű ibolyáról kevesen tudják, hogy az ókori görögök a termékenység szimbólumának tartották, a rómaiak bort készítettek belőle, az angolok illatáért tisztelték. A virág színe legtöbbször a lilának valamilyen árnyalata, néha vadon is találkozhatunk fehér virágú példányokkal. Gyökere, levele és virágja egyaránt gyógyhatású. Gyökértörzsének főzete légzőszervi megbetegedésekben nyújt segítséget, enyhíti a köhögést, a hörghurutot. Levele és virágja vértisztító, nyersen elrágcsálva regenerálja a szervezetet. Kandírozott virágszirmai önmagukban is finom édességként ehetők, de torták, pudingok, saláták díszítésére is alkalmasak.

 

Fehér nárcisz (Narcissus poeticus)

 

 

A nárcisz többféle szimbólumot hordoz. Nyugaton, a görög mitológiai alak, Narcissus nyomán a hiúságot, az önimádatot jelenti, míg Kínában a gazdagság és a szerencse szimbóluma. Hegyi réteken, domboldalakon, de hegyi erdőkben is előfordul. A szirmok fehérek, középen sárga, vörösesen szegélyezett mellékpárta található, mely erős illatot áraszt, így odacsalogatja a rovarokat, melyek meg is porozzák a növényt. Virágai április végén, május elején nyílnak.

 

Erdei madársóska (Oxalis acetosella)

 

 

Üde, árnyas erdők növénye, virágzásának meg kell előznie a lombfakadást, mert azután már nem lenne elég fény a virágképzéshez. Tipikusan az erdei fenyvesek és lucfenyvesek, a gyertyán- és bükkelegyes erdők aljnövényzetében nő. Szőnyegszerűen terül el. Április-októberben (főként májusban) virágzik. A legenda szerint Szent Patrikot 16 éves korában kalandozó pogány írek rabolták el szülőhazájából, Skóciából. Évekig nomád életmódot folytatott az erdőben, ahol a madársóska vitamintartalmú, üdítően savanykás leveleit fogyasztotta, ez mentette meg az éhhaláltól. A régi ír címereken is ez a növény látható. Mára a lóhere váltotta fel, Szent Patrik napján ugyanis minden ír háromlevelű lóherét tűz a kalapjába, vagy lóherés pólót visel, és énekelve vonul fel a városok főterein. A madársóska helyettesítése a lóherével minden bizonnyal a két növény hasonlóságának köszönhető, hiszen mindkettőnek hármas levele van.

 

Négylevelű lóhere

 

 

Ez az a növény, amelyről szinte mindenkinek a szerencse jut az eszébe, és az sem véletlen, hogy a Szerencsejáték Zrt. logóján is a négylevelű lóhere logója szerepel. A here (Trifolium) nemzetségbe tartozó mintegy 300 fajt összefoglaló néven lóheréknek nevezik. Az ide tartozó növényeknek egy száron három egyforma levelük van. A négylevelű lóhere a pillangósvirágúak családjába tartozó fehér here (Trifolium repens) viszonylag ritka négylevelű változata. Állítólag minden tízezrediknek van négy levele a szokásos három helyett. Így valóban szerencse kell ahhoz, hogy a sok, egyforma lóhere közül megtaláljuk a rendellenes egyedet. Szimbolikája az európai kultúrkörben összefonódik a kereszténységgel. Létezik olyan magyarázat, amely szerint a négy levél a négy evangéliumot jelenti. Más megközelítés szerint a hit, remény, szeretet hármasa mellett a negyedik levél a szerencsét jelképezi. De szimbolikája a kereszténység előtti pogány időkre is visszavezethető, hiszen már a kelta papok amulettként használták, mert hitük szerint a négylevelű lóhere véd a rossz szellemek ellen, és szerencsét is hoz.

 

Teszteld le, hogy tényleg szerencsét hoz-e
A négylevelű lóhere szimbolikus erővel bír, szerencsét kölcsönöz megtalálójának, ha az véletlenül bukkan rá. Éppen ezért, ha erdei kirándulás vagy virágos réten való sétálgatás közben felfedezel egy négylevelű lóherét, érdemes feladni egy lottószelvényt, hátha bejön a babona, rád mosolyog a szerencse, és megnyered a főnyereményt.
 

 

(X)
 

Cikkajánló