Városi kisbolygók - Nevezetes városok, ahogy még nem láthattad!

Izgalmas képsorozatot kaptunk, amelyben városok kisbolygóként elevenednek meg, a projekt címe: Little Planets. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy készülnek ezek a látványos képek.

Szerző:
Pálvölgyi Krisztina / TM
Fotó:
Vitéz Kővári Rudolf
2018. február 16.

Izgalmas képsorozatot kaptunk, amelyben városok kisbolygóként elevenednek meg, a projekt címe: Little Planets. Cikkünkből azt is megtudhatod, hogy készülnek ezek a látványos képek.

Sokféle panorámafotó létezik, már a mobiltelefonunkkkal is készíthetünk akár egy-egy látványos verziót, de azért a komolyabb munkák még most is sok előkészületet, rengeteg exponálást és nem kevesebb utómunkát igényelnek. Most egy speciális gömbpanoráma-sorozatot mutatunk be, amit Vitéz Kővári Rudolf készített. Őt faggattuk, miként készül egy ilyen izgalmas fotó, mint például ez itt, Székesfehérvárról:

 

 

 

Mielőtt elárulod, hogyan is készülnek ezek az általad is csak kisbolygóknak nevezett alkotások, mondd el, miért kezdtél el ilyen képeket készíteni?
360 fokos panorámafotókat már készítettem előtte is, de így még nem próbáltam. Amikor láttam egy ilyen gömbpanoráma-fotót, nagyon megtetszett, és akkor kezdtem utánajárni, hogy mi is ez, hogyan érdemes elkészíteni.

 

 

 

Hogyan áltál neki? Vajon csak egy program és egy kattintás az egész, vagy azért kell hozzá más is?
Az egyik meglévő panorámafotómon próbálkoztam először. Gyakoroltam, nézegettem, miként lehet jobb hatást elérni, hogyan függnek össze az egyes tartományok, a föld, égbolt mérete és a végső méret, és ehhez hasonlók. Mindig is tetszettek a különleges látásmódok, így ez magával ragadott. A gömbpanorámaképhez először egy részletgazdag panorámafotót készítek, ami sok előkészülettel és még több munkával jár. Ezeket a képeket mindig előre megtervezem, egyrészt keresek egy alkalmas helyszínt, ahonnan az adott város nevezetes épületei nagyjából azonos távolságra vannak. Ez rendszerint főteret jelent, de mindig vannak kivételek. Székesfehérváron például nehéz volt ilyet találni, mert ráadásul mindenképp szerettem volna, ha a város nevezetessége, az országalma rákerül, de úgy gondolom, végül sikerült a megfelelő pontot kiválasztanom. Várpalotán viszont nem volt ilyen gond, ott szinte minden egy helyen van, ezt a képet itt láthatjátok:

 


Sőt Várpalotáról készült éjszakai kisbolygó is télen, amikor a vár ki volt világítva. Itt igyekeztem elkészíteni a nyári verzió ellentétét:

 

 

 

Aztán volt szerencsém eljutni Pittsburghbe is, ahol óriási felhőkarcolók vannak, a fotózást a városközpontból így nem tudtam megoldani, és ott kivételesen nem is körpanorámából készült a fotó, hanem csak egy körülbelül 180 fokos látószögű képből, amit itt láthattok:

 

 

 

Ha megvan a helyszín, és az időjárás is kedvező, akkor egy állvánnyal és az egyik gépemmel kimegyek, és készítek egy minimum három sorból álló körpanorámát. Fontos, hogy ne nagylátószögű objektívet használjunk, mert ott torzít a kép szélein a lencse, és az összeillesztésnél gond lehet. Célszerű teleobjektívvel minél több képet készíteni, így részletgazdagabb fotót kapunk, és az összeillesztéssel is kevesebb gond lesz. A végső kép rendszerint minimum 100 fotóból áll, de volt, ahol ennél sokkal több kellett. Ez itt például csak egy kis részlete a székesfehérvári gömbpanorámám képeit tartalmazó mappának:

 

 

Fontos arra is odafigyelni, hogy a képek között legyen elég átfedés, mert csak úgy lehet pontosan összeilleszteni a teljes panorámát. Az égboltból is, és a közeli környezetből is szinte egészen az állványig legyenek képek, hiszen ezek teszik ki a fotó jelentős részét.

 

A 360 fokos panorámaképet egy speciális szoftverrel készítem el, ami általában egy 2-300 megabájtos fotó lesz, és maradva a székesfehérvári példánál ezt az eredményt kapjuk:

 


Ezután a kisbolygó elkészítéséhez már a Photoshop programmal dolgozom, első lépésként az előbb látott széles képet egy négyzetté alakítom, majd függőlegesen tükrözöm:

 

  

 

A retusálás előtti utolsó mozzanat pedig maga a torzítás, azaz egy pont köré deformálom, így kapjuk a kisbolygó nyers fázisát:

 


Ekkor egy ilyen képet kapunk, melyen látszik, hogy még rengeteg munka van vele:

 

 

Jönnek a finomítások, javítom az égboltot, ha kell az illesztést, és természetesen a „talajt”, hiszen ott torzul leginkább a kép, valamint az egyéb esetleges hibákat. Székesfehérvár esetében az országalma körüli térkövezést konkrétan kövenként kellett újrarajzolni. Ebben nagy segítségemre van a digitális rajztáblám.
(Az elkészült székesfehérvári kisbolygót a cikk elején láthatjátok!)

 

Készítesz még más helyekről is ilyen fotót a városokon kívül? Mik a terveid, melyik főtéren számíthatnak a felbukkanásodra?
Minél több városról tervezem elkészíteni a saját bolygóm. Nagy álmom, hogy minden megyeszékhelyről legyen, és ezekből egy kiállítást tudjak szervezni. Hamarosan Veszprém fog következni, de Budapest is a közeli tervekben van. Most még csak városi környezetben gondolkodom, és készült egy ipartelepes verzió is Székesfehérváron:

 

 

Vannak-e egyéb témájú fotós terveid?
Igen, jelenleg is foglalkoztat egy másik érdekes hatású kép elkészítése, de ahhoz drónra lenne szükségem. Ennek kiválasztása már folyamatban van, viszont mivel ez a része a fotózásnak inkább csak saját szórakoztatás, még várok egy megfelelő ár-érték arányú eszközre.

 

Nézd meg ezeket a képes összeállításainkat is:

Télen is gyönöyrű Európa egyik leglátványosabb tórendszere, a Plitvicei-tavak

Újabb nemzetközi díjat nyert a magyar természetfotós

Így készíts lenyűgöző tájképet csillagos égbolttal! - Az éjszakai fotózás trükkjei

A makrofotózás rejtelmei

 

Cikkajánló