Védett óriás darazsak okoztak riadalmat Bóly parkjaiban

A napokban kisebbfajta rémületet keltettek a helybeliek között a Baranya megyei város parkjaiban tömegesen megjelent óriás-tőrösdarazsak. Ezek a félelmetesnek tűnő állatok ártalmatlanok és védettek. Ne féljünk tőlük, és ne bántsuk őket! 

Szerző:
ddnp.hu/TM
Fotó:
Adobe Stock
2019. július 9.

A napokban kisebbfajta rémületet keltettek a helybeliek között a Baranya megyei város parkjaiban tömegesen megjelent óriás-tőrösdarazsak. Ezek a félelmetesnek tűnő állatok ártalmatlanok és védettek. Ne féljünk tőlük, és ne bántsuk őket! 

Nyaranta egy nem mindennapi rovar okoz riadalmat városi parkjainkban. Az óriás-tőrösdarázs nősténye elérheti az öt centiméter nagyságot is - írja a Duna-Dráva Nemzeti park Igazgatóság honlapja.

 

 

E nagy termetű tőrösdarazsak megjelenése, főleg tömegesen a frászt hozhatja a laikus szemlélődőre, és érthető, ha egy ekkora rovar repül felénk, önkéntelenül is a menekülés, a védekezés az első gondolat, ami eszünkbe jut. De mégse bántsuk őket, mert egyrészt védettek, másrészt ártalmatlanok az emberre, harmadrészt pedig igen hasznosnak. Fontos beporzók ugyanis, illetve segítenek kordában tartani például a cserebogár-szaporulatot is.

 

A megtermékenyített nőstény öreg fákban tuskókban élő szarvasbogár, orrszarvúbogár és néhány cserebogárfaj lárvájába rakja petéit. Mivel parkjainkban még szép számmal találhatunk idős fákat, darazsunk is ezek közelében jelenik meg. A méretét tekintve lódarázsra emlékeztető, ám külső bélyegek alapján attól könnyen megkülönböztethető óriás-tőrösdarázs komótosan, rendszerint a talajszint közelében repül, az ember jelenléte pedig teljesen hidegen hagyja.

 

 

A potroh hátsó hátlemezein barna szőrfoltok figyelhetők meg, amelyek a hímek esetében sárgás tónusúak is lehetnek. Ezek a szőrfoltok rendkívül fontos határozóbélyegek, amelyek alapján egyértelműen meg tudjuk különböztetni az óriás-tőrösdarazsat a sokakban rettegést kiváltó lódarázstól, amelynek szőrfoltmentes potroha sárga-fekete színezetű. Az alapvetően mediterrán elterjedésű óriás-tőrösdarazsak barnássárga szárnyai a végükön kissé füstösek, lilás árnyalatúak. A nőstények jól fejlett, erőteljes ásótüskéket viselnek a lábaikon.

 

A közelmúltban lakossági bejelentés érkezett a bólyi polgármesteri hivatalhoz, miszerint a város parkjaiban elszaporodtak a darazsak. Az önkormányzat illetékese és DDNPI természetvédelmi őre közös terepszemlét tartottak, melynek során beigazolódott a gyanú, hogy a szóban forgó hártyásszárnyú a panasz okozója. Felvilágosító táblák kihelyezésével hívták fel a lakosság figyelmét a darazsak veszélytelenségére - olvasható a nemzetipark-igazgatóság oldalán.

 

Óriás-tőrösdarázs
Az óriás-tőrösdarázs (Megascolia maculata) Magyarországon a védett állatfajok közé tartozik. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft. A hártyásszárnyúak legnagyobb termetű hazai képviselője a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) vörös listáján nem szerepel.
 

Kapcsolódó cikkeink:

Nem a legbizalomgerjesztőbb, de hasznos, és ne bátsuk őket!

A hazai vadméhekre is ráfér a segítség 

Méhecskehotelekkel is segíthetjük a beporzó rovarokat  

Cikkajánló