Védőzónával vigyáztak a ritka madarak nyugalmára

Kirepültek a Pilismaróti Erdészet területén született fekete gólya fiókák.

Szerző:
Pilisi Parkerdő Zrt.
Fotó:
shutterstock.com
2014. szeptember 5.

Kirepültek a Pilismaróti Erdészet területén született fekete gólya fiókák.

A Pilisi Parkerdő Zrt. munkatársai ez év tavaszán örvendetes felfedezést tettek: a Pilismaróti Erdészet területén, Esztergom város közelében egy fekete gólya pár rakott fészket. Ez a hazánkban fokozottan védett faj igen érzékeny a zavarásra, ezért az erdészet a fészkelő hely háborítatlansága érdekében a fészek körül egy 150 méter sugarú védőzónát alakított ki, és a nagyközönségnek akkor nem mutatta be a felfedezést. 

 

FEKETE GÓLYA (Ciconia nigra)

Már a 2000-ben végzett felmérések mutatták, hogy a fekete gólya magyarországi állománya emelkedik. Míg 1996-ban 150-200 párra volt tehető a fészkelő fekete gólyák száma, 2000-ben 250 párról már biztosan tudtak az ornitológusok. A növekedés okai részben a folyamatos védelmi tevékenységre, részben az ország területén a kutatások kiterjesztésére, részben pedig egyéb tényezőkre vezethetőek vissza.

A fészekben májusban három fióka látott napvilágot. Június hónapban a Pilisi Parkerdő Zrt. és Duna-Ipoly Nemzeti Park munkatársai egy közös akció keretében meggyűrűzték a fiatal madarakat. A gyűrűzés során a madár egy egyedi azonosítót kap, amely a megjelölt egyed későbbi beazonosítását, illetve vonuló madarak esetében a vonulás nyomon követhetőségét szolgálja.

 

A fiókanevelési időszak problémamentes volt, a három fióka augusztus elején kirepült a fészekből. Hosszú út áll még előttük, hiszen a fekete gólya vonuló madár, a telet Afrikában tölti.

 

A Pilisi Parkerdő Zrt. erdészei bíznak benne, hogy a pár jövőre is visszatér, és ha útközben madarászok találkoznak velük, talán még azt is megtudjuk, hogy merre jártak!


Kapcsolódó cikkeink:

Rekordgyorsasággal érkeztek meg a fekete gólyák a Gemenci erdőbe
Befejeződött a WWF legnagyobb terepi projektje hazánkban
 

Cikkajánló