Végleg bezár a gödöllői kisvasút

Az Arbo-park területén évek óta működő kisvasútra az arborétum új kezelője nem tart igény, így az október 2-ával megszűnik.

Fotó:
Farkas Péter / MTSZ (Kiemelt kép)
2023. szeptember 27.

Az Arbo-park területén évek óta működő kisvasútra az arborétum új kezelője nem tart igény, így az október 2-ával megszűnik.

A Gödöllői Arbo-park, korábbi nevén Gödöllői Arborétum kezelői feladatait 2022 tavaszától az Erdők a Közjóért Alapítvány látja el. Az új koncepció szerint a park területén a - néhány száz méter hosszú vonala ellenére igen népszerű - kisvasútnak nem jut szerep, így aki még ki szeretné használni az utolsó napokat, ezen a hétvégén megteheti.

Az erdei vasút gondolata 2015-ben fogalmazódott meg, ekkor alakult meg az Erdei Vasútért Egyesület, amely a Pilisi Parkerdő Zrt-vel összefogva két évvel később kezdte megvalósítani ötletét. Egy körülbelül 2 kilométer hosszú kisvasút építését célozták meg a Csemete-réttől a nagyvasút Gödöllő-Állami telepek megállóhelyéig.

2020. augusztus 1-én indult meg a forgalom az első 500 méteres szakaszon, jelenleg is ezen közlekednek a többnyire muzeális korúnak (és értékűnek) tekinthető járművek.

A kis szerelvények lépésben haladnak a fák között, laza kocogással akár még le is hagyhatja bárki a vonatot – de itt nem is a száguldás a cél, hanem a (kis)vonatozás élménye.

A Gödöllői Kisvasút facebook-bejegyzésben jelentette be a megszűnésről szóló szomorú hírt. Hozzátették, hogy máshol szívesen folytatnák a munkájukat, ezért várják a magánszemélyek, cégek vagy önkormányzatok jelentkezését.




Cikkajánló