Vegyük be Nagyvázsonyt! - A Kinizsi-vár

Nagyvázsonyról, ha más nem is, de Kinizsi Pál és a vár biztosan mindenkinek beugrik. Egynapos ott-tartózkodással eme tudásunkat további érdekes látnivalókkal bővíthetjük. Csak győzzük felfedezni őket!

Szerző:
Joó Annamária
Fotó:
Somogyvári D. György
Horváth Béla
2017. április 23.

Nagyvázsonyról, ha más nem is, de Kinizsi Pál és a vár biztosan mindenkinek beugrik. Egynapos ott-tartózkodással eme tudásunkat további érdekes látnivalókkal bővíthetjük. Csak győzzük felfedezni őket!

A vár eredete legendásan homályos. Az első feljegyzések a 15. század közepén említik, mint a Vezsenyi család tulajdonát, és valószínűleg ez a földbirtokos família jegyzi az építtetését is. Az erősség 1472 után jelentős átalakításokon esett át. Ekkor adományozta Mátyás király Kinizsi Pálnak, hűséges hadvezérének, aki igazi erődítményt faragott a korábbi főúri családi fészekből. A védelmi célok érdekében megerősítette a külső falat, várárkot ásatott, várkápolnát, többszintes lakótornyot, palotaszárnyat és barbakánt (ágyúk elhelyezésére alkalmas kapuvédművet) emeltetett.

Mára csak négyemeletes tornya árulkodik a vár egykori nagyságáról. A torony helyiségeiben berendezett kiállítások az erősség középkori életét mutatják be, az alsó szinten börtön, az első emeleten az őrség szobája, a másodikon a lovagterem, a harmadikon az „asszonyház”, a negyediken ásatási leletek, emlékek sorakoznak a vár virágkorából. Van kőtár, kápolna, a várnyomdában verhetünk érmet, és a felújított fegyverkiállítás a Barbakánban is tartogat újdonságokat.

Hűsítő árnyék és fegyverkiállítás a Barbakánban

A Nagyvázsonyba látogatóknak lehet jó alternatíva - a várnézés mellé - az erősséggel szemben található postamúzeum, mely a Balaton-felvidék hírközlési emlékeit vonultatja fel az 1800-as évektől napjainkig. (Gyerekeknek kötelező a Miki Egér-telefon kipróbálása!) De a Schumacher-ház, alias Szabadtéri Néprajzi Múzeum meglátogatása sem okoz majd csalódást. A vár mögötti dombon áll a fehérre meszelt, támfalas evangélikus templom, füves teraszán Kinizsi Pál lovas szobrával. A nagyvázsonyi temetőn túli erdőben árválkodnak a hadvezér által alapított pálos kolostor romjai, ahol eredetileg eltemették. Sírjának márvány fedőlapja a vár kápolnájában látható.

A pálos kolostor romjai

Történelem, kaland, kézügyesség. Nagyvázsony tényleg egynapos város, de nem lehet nem észrevenni, hogy az utóbbi időben a helyi erők és kultúrosok igyekeznek minél több programmal itt marasztalni a turistákat. A Kinizsi vár nyaranta Reneszánszkori várjátékokat kínál, amelynek során július 1-től augusztus 20-ig naponta kétszer (11 és 15 órakor) lovaglás, íjászat, csillagdobás, lándzsadobás attrakciója várja az érdeklődőket.

A vár nyitva tartásáról, aktuális programjairól, kiállításairól, a jegyárakról a nagyvazsony.hu honlapján és Kinizsi-vár Facebook-oldalán tájékozódhatsz.

Túratipp a környéken
Nagyvázsony kitűnő központja lehet a Balaton-felvidék és a Káli-medence felfedezésének. Látnivaló van bőven, mi a közeli a tálodi (Szent Erzsébet) pálos kolostorromot ajánljuk. A romantikus környezetben megbúvó rom Nagyvázsony és Pula között, a Viszont-völgy északi kijáratánál található. Megközelíthető az Országos Kéktúra jelzéseit követve.

Nagyvázsony a Bakony felől

Kinizsi Pál
</p><p>
Vizes kupa malomkövön?
</p><p>A legenda (és Gárdonyi Géza) szerint molnárlegény korában akadt meg a király egyik kapitányának a szeme rajta, látván, hogy a lánya számára kért kupa vizet a fiú malomkövön szolgálja fel. A történészek azonban nem feltörekvő molnárlegényként, hanem egy Abaúj megyei, elszegényedett kisnemesi család sarjaként tekintenek Kinizsi Pálra. Mátyás király leghíresebb katonájának élete vége felé akadt egy érdekes „pálfordulása”: Mátyás halála után II. Ulászló parancsára neki kellett szétvernie az egykor dicső, de ekkor már szétzüllött, fosztogató fekete sereget.
</p><p>
</p><p>
</p><p>
</p><p>

További várakkal kapcsolatos cikkeinket itt találod.

Cikkajánló