Vélhetően amerikai nyércet fotóztak a Szigetközben

Fokozottan védett európai rokonával ellentétben az amerikai nyérc nem őshonos nálunk, invazív fajnak számít.

Szerző:
Agro Jager News
Fotó:
Lakatos Krisztián
Szigetköz Fotóműhely – Agro Jager News
2022. június 23.

Fokozottan védett európai rokonával ellentétben az amerikai nyérc nem őshonos nálunk, invazív fajnak számít.

A Szigetköz Fotóműhely egyik alapítója, Lakatos Krisztián kapta lencsevégre a jellegzetes menyétfélét egy vízitúra során – adta hírül az agrojager.hu. A pár éve alakult baráti társaság a Szigetköz természeti értékei mellett sok minden mást is megörökít. Elsődleges céljuk Magyarország természeti kincseinek bemutatása. A Szigetközt bebarangoló Lakatos Krisztián szerint nem kell több ezer kilométert megtenni ahhoz, hogy igazán különleges pillanatokat örökíthessünk meg. Hazánk természetfotós szemmel különleges, a csodákat először a környzetünkben kell meglátni – véli a fotóművész, akinek ez alkalommal egy hazánkban ritka fajt sikerült lefotóznia.

Legutóbbi víziútja során egy nagyobb nyárfa mellett elhaladva lett figyelmes valami szokatlanra. Egy apró emlős bukkant fel egy fatörzsön, majd szempillantás alatt eltűnt a nyárfa lombkoronájában. A tapasztalt fotós türelemmel kivárta, hogy az állat újra felbukkanjon, végül sikerült több képet is készítenie a hirtelen vízbe ugró nyércről, ami pillanatok alatt elúszott. A nyárfán karmolásnyomok voltak megfigyelhetőek, az állat feltételezhetően gyakran megpihen ezen a helyen.

A természetben sok ezernyi órát eltöltött fotós olyan kisragadozót pillantott meg, amit a Szigetközben korábban már látni véltek, de ezidáig még nem sikerült lefotózni. Az európai nyérc őshonos és fokozottan védett. Ezzel szemben az amerikai nyérc tájidegen faj.

Az amerikai nyérc (Neovison vison, korábban Mustela vison)

A menyétfélék családjába tartozó állat testhossza 30-55 centiméter, farokhossza 15-20 centiméter és testtömege 500-1600 gramm. A csillogó bunda erősen víztaszító és a vízben szárazon tartja a nyércet. A puha, sűrű piheszőrzet hőt tárol. Télen a bunda különösen dús. Farka hosszú és bozontos. A talp szőrtelen, a karmok részben behúzhatók, a lábujjakat töveiken kis úszóhártyák kötik össze. A nyérc magányos, nappal is és éjjel is tevékeny. Tápláléka halak, békák, vízimadarak, rágcsálók és kígyók. Az amerikai nyérc 8-10 évig él. Prémje igen értékes, hazánkban a németből átvett „nerc” néven ismert. Egykor kiterjedten csapdázták, majd a 19. század óta háziasították.




Cikkajánló