Vers, tánc, geotúra - Programajánló hétvégére

Igényes muzsika a Klastrom mellett, kisvonatozás Kemencére, a dinoszauruszok nyomában Iharkúton, hogy az őrségi éjszakai lepkelesről és a nagynyárádi kékfestők pompás portékáiról ne is beszéljünk. Július utolsó hétvégéje is remek programokat tartogat számodra, csak győzz válogatni, kánikula ide vagy oda.

Szerző:
Lénárt Léni
2015. július 23.

Igényes muzsika a Klastrom mellett, kisvonatozás Kemencére, a dinoszauruszok nyomában Iharkúton, hogy az őrségi éjszakai lepkelesről és a nagynyárádi kékfestők pompás portékáiról ne is beszéljünk. Július utolsó hétvégéje is remek programokat tartogat számodra, csak győzz válogatni, kánikula ide vagy oda.

1. Összművészeti lazulás Taliándörögdtől Vigántpetendig

 

Fotó: Facebook / Művészetek Völgye


Egy fröccs a lugasban, miközben kedvenc előadódat hallgatod, este a csillagok alatt ütős színházi előadást nézel, vagy csak dumálsz egy jót azokkal, akik fontosak számodra. Ez, és még ennél is több a tíz napig tartó Művészetek Völgye Kapolcson, ahol idén 25. alkalommal most is ott fog nyüzsögni a hazai zenei, színházi, irodalmi élet színe-java. Fellép többek között a Kistehén, Hiperkarma, Vad Fruttik, Rutkai Bori Banda, nem hiányozhat Palya Bea, Harcsa Veronika, Hobo, a Design Terminal napközben workshopokra, naplemente után koncertekre várja a közönséget. A mély beszélgetések színhelye a Mártapista udvar lesz - Márta István fesztiváligazgató ugyanis egy saját udvarral lepi meg a vendégeket. A családok kedvenc találkahelyükön, a Kaláka Versudvarban kapcsolódhatnak ki. A bakancsodat se hagyd otthon, mert július 26-án egy izgalmas geoprogramon vehetsz részt, amelynek 12 km-es útvonalán (Pula-alginitbánya-tálodi kolostorrom-Pula) különleges mésztufa-lépcsőket, több millió évvel ezelőtti élőlények maradványait fedezheted fel. A túráról bővebben itt találsz információt! 
Mikor?
2015. július 24. - 2015. augusztus 02.
Hol?
Kapolcs, Taliándörögd, Vigántpetend
Bővebb infó: muveszetekvolgye.hu


2. Zakatolás Kemencén 

 

Fotó: Chikán Gábor / kisvasut.hu


A kisvonatozásból sose elég, így van ez ezen a nyáron is, amikor július utolsó hétvégéjén arra biztatunk, hogy ne hagyd ki a Kemencei Erdei Múzeumvasút kisvasúti napját. A 10 órakor kezdődő programokon lesz járműparádé, erdészeti-, természetvédelmi- és kovács bemutató, megkóstolhatók lesznek a helyi termékek, közöttük a híres kenyérlángos is. Akik egy kicsit szeretnék megmozgatni a tagjaikat, azok részt vehetnek az erdei kisvasút 15 éves újraindulásának alkalmából szervezett futáson. Nekik jó hír, hogy ők és családtagjaik ingyen vehetik igénybe a vasparipát.
Mikor?
2015. július 25.
Hol?
Kemence
Bővebb infó:
kisvasut.hu


3. Nagy őrségi lepkeszeánsz

 

Fotó: Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság

 

Ha te is irigykedve nézegetted a képeskönyvekben a lepkéket kergető kutatókat a lepkehálóval, akkor bizonyára el fogja nyerni a tetszésedet az a négy napos program, amelyen az őrségi lepkefaunával ismerkedhetsz meg közelebbről. A rendezvény központi programjai az Őrségben, Szalafő-Pityerszeren lesznek. Itt természetkedvelő szakemberek kalauzolnak majd a lepkék lenyűgöző világába, részt vehetsz természetfotós túrán és vezetett lepkész barangoláson is, hogy az éjszakai lepkemegfigyelésről ne is beszéljünk. A szervezők a kicsikre is gondoltak: őket természetismereti játszóház várja egész hétvégén. Figyelem! A programokon való részvételhez előzetes regisztráció szükséges.
Mikor?
2015. július 23. - július 26.
Hol?
Szalafő-Pityerszer
Bővebb infó: orseginemzetipark.hu


4. Dínótitkok nyomában Iharkúton

 

Fotó: magyardinoszaurusz.hu


Izgalmas ásatás Iharkúton dínóleletekkel megfejelve - igen jól hangzik egy szombati kiruccanáshoz a csemetével, aki eddig legfeljebb csak a filmvásznon vagy a könyvekben találkozhatott ezekkel a különleges élőlényekkel. A programon megtekinthetők az iharkúti dinoszaurusz-lelőhely (a kirándulások Németbányáról, a falu északi végéből indulnak, és oda is térnek vissza) és az ott folyó ásatási munkálatok, Németbányán és Bakonyjákón pedig a dinoszauruszokhoz és a kutatáshoz kapcsolódó rendezvényeken lehet részt venni kicsiknek és nagyoknak egyaránt.
Mikor?
2015. július 25.
Hol?
Németbánya
Bővebb infó:
magyardinoszaurusz.hu


5. Gyógynövényszemlén a Vörös-tónál

 

Fotó: Shutterstock

 

A gyógynövények titkaiba nyújt bepillantást az a túra, amelyet szombaton szerveznek Aggtelek és Jósvafő között a Vörös-tó körül. Ha idáig irigyelted a dédit és a nagyit, amiért mindent tudtak például a kamilláról, körömvirágról, cickafarkról, homoktövisről, akkor most itt a legjobb alkalom, hogy közelebbről is megismerkedj velük és hatásaikkal. A túrára előzetes bejelentkezés szükséges.
Mikor?
2015. július 25. 9.00 óra
Hol?
Vörös-tó és környéke
Bővebb infó: anp.hu

6. Kékfestők nyomában Nagynyárádon 

 

Sárdi János nagynyárádi kékfestő mester és munkái

Fotó: Facebook/Nagynyárád Kékfestő Fesztivál, Mesterség és Művészet 2002. május

 


Mesteri fogások, amik apáról fiúra szálltak, gyönyörű kék kelmék, amelyeknek nem akadt párja a vásárokon - a dél-baranyai Nagynyárádon egy régi mesterségnek állítanak emléket annak a fesztiválnak a keretében, amelyet szombaton és vasárnap rendeznek meg. A tradicionális zenékben, táncokban bővelkedő eseményt - a kékfestés múltjának és termékeinek bemutatásán kívül - utcabál és a Pécsi Nemzeti Színház művészeinek játéka is színesíti.
Mikor?
2015. július 25. - július 26.
Hol?
Nagynyárád
Bővebb infó: nagynyarad.hu

Kapcsolódó cikkeink:

Őslénytani leletek 3D-s térképe készül
Még több hír a kisvasutakról

 

Cikkajánló