Veszélyben a vadak az árvíz miatt

Árvízi védekezés a Gemencben 

Szerző:
gemenczrt és turistamagazin.hu
Fotó:
gemenczrt
2013. június 9.

Árvízi védekezés a Gemencben 

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében küzd a Gemenc Zrt. az árvíz ellen a vadállomány, a faállomány és a Gemenci Erdei Vasút érdekében. Az erdőgazdaság szakemberei már több napja a vadmentő dombokat folyamatosan takarmánnyal töltik fel, valamint figyelemmel kísérik a Duna vízállását, így bármikor jelentősebb erőt tudnak mozgósítani a Gemenci erdő növény- és állatvilágának megvédése érdekében.

 

Tegnapelőtt délután folyamán átvágásra került a Nagy-Pandúr sziget nyári gátjának déli része, így biztosítva szabad utat az érkező víznek, amellyel az ár okozta rombolás mérsékelhető. Ezt megelőzően természetesen a Gemenc Zrt. a sziget magasabb pontjain illetve vadmentő dombjain megfelelő mennyiségű szemes valamint szálas takarmányt helyezett ki. A Gemenc Zrt. munkatársai szombattól naponta reggel 6 órától este 8 óráig őrszolgálatot tartanak a fővédvonalakon, hogy az ilyenkor megjelenő katasztrófa turistákat tájékoztassák arról, hogy a területre történő belépés, a töltéseken való közlekedés tilos az ármentesített területre kihúzódó vad nyugalma érdekében.

 

 

A Gemenc Zrt. szakemberei már folyamatosan töltötték fel a vadmentő dombokon, körtöltéseken és az áradástól nem veszélyeztetett erdőrészletekben található vadetetőket szálas- és szemestakarmánnyal, hogy a víz elöl menekülő szarvasok, őzek és vaddisznók számára a védett helyeken megfelelő mennyiségű eledel biztosítsa a túlélést. 

 

Hasznos információk

oA vadat a vízből nem lehet "menteni", csak "halálba kergetni". Segíteni azzal tudnak az érdeklődők, ha a minél nagyobb nyugalom biztosításában segédkeznek, elviselik a korlátozásokkal járó kellemetlenségeket. A mintegy 15 ezer hektár ártéren fekvő Gemenci erdőben élő vadállományt a víz folyamatosan és fokozatosan szorítja ki a magaslatokra, az ármentett területekre. Az állomány élettere egy-két ezer hektárra szűkül. Intenzív etetés, viszonylagos nyugalom mellett az itt élő vadállomány túléli az árvizet. Az erdészek, vadászok folyamatosan figyelik a területet, biztosítják a takarmány-utánpótlást. 

Forrás: gemenczrt.hu

Az erdőgazdaság területén tervszerűen folyik a kitermelt faanyag mentése az ártéri területekről. Mindemellett az időhiány miatt el nem szállítható faanyagot koszorúzás és lekötés segítségével helyezik védelem alá. A Duna vízállása miatt 2013. június 5-én az erdőgazdaság leállította a Gemenci Erdei Vasút közlekedését, hiszen a pálya jelentős része víz alá került. A Gemenc Zrt. szakemberei folyamatos megfigyelés alatt tartják a területet és amennyiben szükséges nagyobb erőt is tudnak mozgósítani az árhullám károkozásának elhárítása céljából.
AZ ERDŐGAZDASÁG FELHÍVJA MINDENKI FIGYELMÉT - MIKÖZBEN MEGKÖSZÖNI AZ AGGÓDÓ ÉRDEKLŐDÉST-, HOGY AZ ÁRVÍZZEL BORÍTOTT TERÜLETEK KÖRNYÉKÉN ÉS A KÖRTÖLTÉSEKEN NE ÉRDEKLŐDJENEK SZEMÉLYESEN, MERT A VADÁLLOMÁNYNAK NYUGALOMRA VAN SZÜKSÉGE. EL KELL KERÜLNI, HOGY A JELENLÉVŐ EMBEREK MIATT AZ ÁLLATOK NE MERJENEK FELKAPASZKODNI A VÉDELMET NYÚJTÓ KÖRTÖLTÉSEKRE ÉS VADMENTŐ DOMBOKRA!

Cikkajánló