Virágzik az ősz hírnöke

Fotósoknak szerveznek túrát Sárréten.

Szerző:
forrás: mecsekerdo.hu
gazlap.hu
Fotó:
Gulyás Attila
2013. augusztus 30.

Fotósoknak szerveznek túrát Sárréten.

 

 

Útmutató

o A Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság felügyelete alá eső Sasrét a Zselic kelti részében található, a Szigetvárt Kaposvárral összekötő 67-es útról közelíthető meg.

 

A természetvédelmi terület szabadon látogatható, de a terület tulajdonosától, a Mecseki Erdészeti Rt.-től kell engedélyt kérni a nem általuk szervezett kirándulásokhoz.

Ilyenkor a Sasrét környékét szinte elborítják a virágzó őszi kikericsek. Gyönyörű látvány a lila virágszőnyeg! Szeptember 7-én délelőtt 10 órakor indul Almamellékről Sasrétre az a szerelvény a kisvasúton, amelyen a túravezető a lila virágok iránt érdeklődőket várja. A túra hossza 1,5 km, a program időtartama pedig két óra. Ajánlott az időjárásnak és az erdei környezetnek megfelelő öltözékkel, felszereléssel útnak indulni és a fényképezőgépeket se felejtsétek otthon!

Információ: gerlecz.edit@mailbox.hu, 06-70-296-7477 vagy 73-514-102

 


Őszi kikerics (Colchicum autumnale L.)
Virágzása visszavonhatatlanul az ősz beköszöntét jelzi. A nyirkosabb, nedvesebb, réteket, hegyi legelőket kedvelő növény a 60-70 ismert kikericsfaj egyike, társai főként a Földközi- és a Fekete-tenger mellékén élnek. A Liliomfélék (Liliaceae) családjába tartozik, népi elnevezése, ebvirág, ébvirág, kígyóhagyma, kígyóvirág. A franciák pedig ’kutyahalál’ néven ismerik.

Arany János révén őszikeként lett közismert. Tudományos nevének előtagját Colchis városáról kapta, amely az ókorban a méregkeverők paradicsoma volt. A monda szerint Medea, a colchisi király leánya mérgeinek készítéséhez ezt a növényt használta. Az autumnale elnevezés az őszi kikerics késői virágzására utal. Amellett, hogy védett, az egyik legmérgezőbb növényeink egyike. Kolchicin nevű alkaloidát tartalmaz, amely erős méreg és fulladásos halált okoz. A régi időkben ezt a tulajdonságát a varázslatok és a gyógyítás terén egyaránt felhasználták.

 

 

 

Cikkajánló