Visszatért a különleges apácahantmadár

A fura szerzet tavaly bukkant fel először 50 év után Kecskeméten, idén újra találkoztak vele.

Szerző:
TM
Fotó:
Adobe Stock (kiemelt kép)
2020. május 18.

A fura szerzet tavaly bukkant fel először 50 év után Kecskeméten, idén újra találkoztak vele.

Nemcsak a madarászok számára szenzáció, de mi, laikus természetszeretők is szívesen megcsodáljuk az olyan, nem hétköznapi madarakat, mint amilyen ez az érdekesen kinéző – és még érdekesebb nevű – apácahantmadár is, ami május 15-én Kecskemét határában, a katonai reptér mellett tűnt fel. Tavaly júliusban szintén itt látták feltehetőleg ugyanezt a felnőtt hÍmet.

A ritka énekesmadarat 2020 előtt bizonyítottan mindössze csak hatszor látták Magyarországon, először 1955-ben, majd 56-ben, 64-ben, 65-ben, 71-ben és 2019-ben. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság ezt írja a weboldalán az apácahantmadárról: „A hantmadárhoz hasonló megjelenésű madár, e két faj tojóit sokszor nagyon nehéz elkülöníteni egymástól terepen. A hímeket jellegzetes fehér fejtetejük, valamint koromfekete hát- és szárnytollaik egyértelműen elhatárolják a hantmadártól.”

Rovarokat, pókokat fogyaszt. Évente egyszer költ, a fészket a tojó építi egy általa kiválasztott, felülről zárt sziklahasadékban. Építőanyagként fűszálakat használ, melyeket pihékkel vagy szőrökkel bélel. 4-6 tojást rak, melyeken a tojó egyedül ül, csak táplálékának megszerzése idejére hagyja el a fészket.

Ázsiában találkozhatunk vele legtöbbször, de Európa keleti és délkeleti részein is felbukkan, a hozzánk legközelebb Dobrudzsa területén és Bulgária déli részén költ. A nyílt, rövid füvű területeket kedveli, leginkább 1000-2500 méter magasan, köves, sziklás hegyvidéki lejtőkön fordul elő leginkább. A telet Kelet-Afrikában tölti. Hazánkban védett faj, természetvédelmi értéke 25 000 Ft.

Forrás: Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság

Cikkajánló