Visszatértek a darvak Kardoskútra

Február elején visszatértek a darvak a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó nevű részterületére. Jelenleg több mint négyszáz példány tartózkodik a térségben.

Szerző:
Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság/kmnp.hu
Fotó:
Molnár Péter
123rf.com
2019. február 20.

Február elején visszatértek a darvak a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó nevű részterületére. Jelenleg több mint négyszáz példány tartózkodik a térségben.

December közepén alig lehetett errefelé darvakat látni, mivel az aszályos ősz miatt a tómeder teljesen kiszáradt. Azóta azonban többször is esett jelentős mennyiségű hó, amely az utóbbi hetek tavaszias időjárásának hatására megolvadt, így most a Fehér-tó medrének szinte teljes területét víz borítja. A sekély víz ideális éjszakázó helyet jelent a darvak számára- számol be az aktuális helyzetről a Körös-Maros Nemzeti Park Igazgatóság honlapja.

 



A darvak a környező földekre járnak táplálkozni, ahol a tavalyi betakarítás során elszóródott kukoricamagokat szedegetik. Inni és éjszakázni nemcsak a Fehér-tavon, hanem a közelben található három kisebb szikes tavon is tudnak.

 



Jelenleg a Fehér-tó környéke a darvak legészakibb telelőhelye a Kárpát-medencében. A nagy madarak döntő többsége Afrika északi részén és a Közel-Keleten tölti a telet, de mindig maradnak csapatok Európa déli részén is, melyek aztán a felmelegedés hatására északabbra mozdulnak. Ha az időjárás ismét hidegebbre fordul, akkor újra délebbre húzódhatnak.

 

 

Az enyhüléssel együtt a fagyhatáron mozgó nagy lilikek is megjelentek Kardoskút térségében. A napokban már 6500 példányt számoltunk, melyek napközben az ősszel lelegeltetett és mostanra már megeredt gyepekre járnak táplálkozni. A nagy lilikek között színező elemként a vörösnyakú ludak és apácaludakat mintegy félszáz nyári ludat és egy-két kis liliket is megfigyeltünk. Récék szintén tartózkodnak a térségben, számuk most mintegy 700-ra tehető. Többségük tőkés réce, de lehet látni fütyülő, csörgő és nyílfarkú récéket is a csapatokban.

 

Kapcsolódó cikkek:

Ilyen látvány együtt repülni a darvakkal

Remek rajzfilm készült a hortobágyi darvakról

Átnyaraló darvakat figyeltek meg Hortobágyon

Újra költött a daru Magyarországon

Cikkajánló